Njemački mediji: Protivnici cijepljenja i mjera sve agresivniji

Njemačke vlasti bilježe sve češće napade protivnika cijepljenja i vladinih mjera protiv pandemije na radnike u zdravstvu i obrazovanju.

Stručnjak za pitanja političkog ekstremizma Stefan Goertz ukazao je na rastuću radikalizaciju unutar takozvane Querdenker scene, koja okuplja protivnike cijepljenja i pandemijskih mjera (EPA)

Njemačke vlasti bilježe sve češće napade protivnika cijepljenja i vladinih mjera protiv pandemije na radnike u zdravstvu i obrazovanju, a primjetan je i sve veći utjecaj protivnika cijepljenja na slobodne škole poput waldorfskih, prenose njemački mediji u ponedjeljak.

“Njemački savezni ured za borbu protiv kriminala (BKA) uvrstio je protivnike cijepljenja i mjera protiv pandemije u relevantne rizike po sigurnost medicinskog osoblja”, prenosi dnevnik Die Welt.

Opasnost se manifestira u obliku “verbalne pa sve do fizičke agresije”, navodi BKA, kako prenosi pand.

Savezna ljekarska komora u međuvremenu upozorava na “alarmantnu situaciju”, prenosi Hina.

“Za mnoge djelatnike u zdravstvu u međuvremenu u radnu svakodnevicu spada suočavanje s agresijom i to pri pukom provjeravanju stanja cijepljenja pacijenata ili upozoravanja na pridržavanje korona-pravila”, kaže predsjednik ljekarske komore Klaus Reinhardt.

S najvišim stepenom agresije suočeni su zaposleni u ljekarskim praksama u kojima se provodi cijepljenje.

Stručnjak za pitanja političkog ekstremizma Stefan Goertz ukazao je, u izjavi za isti dnevnik, na rastuću radikalizaciju unutar takozvane Querdenker scene, koja okuplja protivnike cijepljenja i pandemijskih mjera.

“U raspravama na društvenim mrežama, radnici u centrima za cijepljenje i bolnicama se sistematski opisuju kao dijelovi ‘cjepiteljskog lobija’ i naziva ih se neprijateljima i protivnicima”, rekao je Goertz. On strahuje da bi ovakva retorika i dodatna radikalizacija mogla dovesti i do terorističkih napada pripadnika tzv. Querdenker (u prijevodu: onaj koji zamišlja drugačije, izvan uobičajenih okvira) scene.

‘Ustavno-neprijateljska agitacija’

Direktor Ureda za zaštitu ustavnog poretka Thomas Haldenwang izrazio je prije nekoliko dana bojazan da bi ponovno uvođenje i pooštravanje mjera protiv širenja pandemije moglo izazvati pojačanu “ustavno-neprijateljsku agitaciju”.

“Ne možemo isključiti da će scena protivnika demokratije tokom četvrtog pandemijskog vala dobiti na uzletu”, rekao je Haldenwang.

Javni servis ARD izvještava i o sve jačem utjecaju protuustavnih snaga na krugove oko takozvanih slobodnih škola, onih koje ne djeluju direktno unutar državnog školskog sistema, u što spadaju i waldorfske škole.

Pritom se ukazuje na jak utjecaj tzv. Querdenker scene na slobodne škole na jugu Njemačke.

U waldorfskoj školi u Freiburgu su nakon izbijanja pandemije korona virusa lokalne vlasti provjerile ljekarske potvrde kojima se učenici mogu osloboditi od nošenja zaštitnih maski.

Svih 55 potvrda se pokazalo lažnima, a vlasti govore o utjecaju protivnika mjera koji putem socijalnih mreža roditelje poučavaju kako doći do lažnih potvrda.

Udruga waldorfskih škola se nakon toga pismeno distancirala od nepoštivanja vladinih mjera.

“Radi se o pogrešnom tumačenju antropozofskog učenja. Slobodne waldorfske škole nipošto nisu prostor u kojem vlada bezakonje i na kojima se ne poštuju državne mjere”, stoji u saopćenju radne grupa slobodnih škola u Stuttgartu.

Izvor: Agencije