Sud u Moskvi novčano kaznio Google sa 400.000 dolara

Kompanija Google Alphabet Inc. je kažnjena sa od tri miliona rubalja jer nije izbrisala sadržaje koji se u Rusiji smatraju nezakonitim.

Rusija je ove godine izrekla nekoliko manjih kazni američkim tehnološkim kompanijama (EPA)

U okviru šireg spora između države Rusije i američkog tehnološkog giganta Googlea, sud u Moskvi izrekao je novčanu kaznu kompaniji Google Alphabet Inc. u visini od tri miliona rubalja (400.386 dolara), jer nije izbrisala sadržaje koji se u Rusiji smatraju nezakonitim.

Rusija je prošlog mjeseca zaprijetila da će kazniti kompaniju Google kaznom u visini određenog dijela godišnjeg prihoda te kompanije ostvarenog u Rusiji, zbog toga što je u nekoliko navrata propustila da izbriše zabranjene sadržaje na svom pretraživaču i na YouTubeu, prenosi Tanjug.

Usporena operativna brzina Twitter

Ova prijetnja se smatra najodlučnijim potezom Moskve do sada u nastojanju da se obuzdaju inostrane tehnološke kompanije.

Google, koji je prošlog mjeseca saopćio da je platio više od 32 miliona rubalja (oko 4,5 miliona dolara) zbog kazni, nije odmah odgovorio na zahtjev Reutersa da prokomentira današnju odluku suda u Moskvi.

Rusija je ove godine izrekla nekoliko manjih kazni američkim tehnološkim kompanijama, a državno regulatorno tijelo za komunikacije Roskomnadzor usporilo je operativnu brzinu Twittera u martu.

Izvor: Agencije