Pregovori u Beču: Iran traži ukidanje sankcija

Evropska unija želi požuriti kako bi se otklonili problemi s kojima se suočava iranski narod.

Ali Bagheri Kani je insistirao da SAD i zapadni saveznici ponude garancije da se Iranu neće uvoditi nove sankcije (EPA)

U Beču, u Austriji, završen je prvi dan pregovora o nuklearnom sporazumu s Iranom, koje je predvodio pomoćnik generalnog sekretara Ureda za vanjske poslove Evropske unije i politički direktor Enrique Mora.

Mora smatra kako je potrebno ponovo aktivirati nuklearni sporazum s Iranom te požuriti kako bi se otklonili problemi s kojima se suočava iranski narod.

Mora je u izjavi za medije nakon sastanka rekao kako Iran nastavlja s nuklearnim aktivnostima, a da SAD nastavlja sa sankcijama.

Dodao je kako ulažu velike napore da u ovim teškim uslovima sporazum ponovo bude proveden.

Nastavak razgovora u utorak i srijedu

Kazao je kako nova vlast u Iranu pokazuje političku osjetljivost te da je iranska delegacija s drugim stranama razgovarala o svojim stavovima, prenosi Anadolija

Pojasnio je kako delegacija predvođena zamjenikom ministra vanjskih poslova Irana Alijem Bagherijem Kanijem priznaje aktivnosti urađene u posljednjih šest rundi pregovora te da će se nastaviti s aktivnostima gdje se stalo.

Mora je izjavio je da se osjeća veoma pozitivno po pitanju onoga što je vidio u ponedjeljak, rekavši da je sastanak, koji predstavlja sedmu rundu razgovora, imao za cilj oživljavanje sporazuma prema kojem bi Iran ograničio svoj program obogaćivanja uranija, a da se Teheranu zauzvrat ukinu ekonomske sankcije SAD-a, EU-a i Ujedinjenih naroda.

Dodao je kako su s tim pristupom počeli sa sedmom rundom pregovora i da će nastaviti s aktivnostima u tom pogledu.

Mora je rekao kako će u utorak i srijedu biti nastavljeni razgovori o ukidanju sankcija te aktivnosti dvije radne grupe.

Teheran odbio direktne razgovore s Washingtonom

Iranski pregovarač Bagheri je insistirao da SAD i zapadni saveznici ponude garancije da se Islamskoj Republici neće uvoditi nove sankcije.

Nakon prvog sastanka, a u razgovoru za Reuters, on je rekao da su se poslije pet mjeseci strane dogovorile da fokus na razgovorima bude na ukidanju sankcija, prenosi Tanjug.

SAD nije dio razgovora s Iranom, jer je Teheran odbio direktne razgovore s Washingtonom, čija se delegacija nalazi u obližnjem hotelu u Beču, dok se za pregovaračkim stolom nalaze Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Evropska unija.

Izvor: Agencije