Pokreće se novinska redakcija 16 evropskih agencija

Projekt je izabran za sufinansiranje nakon otvorenog poziva za dostavljanje prijedloga u vrijednosti od 1,76 miliona eura.

Provedba bi trebala početi u januaru, a redakcija bi s radom trebala krenuti sredinom sljedeće godine (EPA)

Evropska komisija je u ponedjeljak najavila prvu evropsku novinsku redakciju, koju sufinansira evropskim sredstvima i u kojoj će sudjelovati 16 novinskih agencija.

Provedba bi trebala početi u januaru, a redakcija bi s radom trebala krenuti sredinom sljedeće godine, prenosi Hina.

“Organiziramo evropski informacijski prostor i povećavamo pristup građana kvalitetnim informacijama. Prva pan-evropska novinska redakcija omogućit će novinarima da zajednički izvještavaju o Evropskoj uniji i promiču duh saradnje u svojim zemljama”, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton.

Projekt, koji će koordinirati njemačka novinska agencija dpa, okuplja 16 agencija: AFP (Francuska), ANSA (Italija), Agerpres (Rumunija), APA (Austrija), ATA (Albanija), Belga (Belgija), BTA (Bugarska), EFE (Španija), FENA (Bosna i Hercegovina), MIA (Sjeverna Makedonija), STA (Slovenija), Tanjug (Srbija), TASR (Slovačka) i Hina (Hrvatska).

‘Newsroom’ kao centralna tačka

Zajednički “newsroom” je zamišljen kao centralna tačka u kojoj će se okupljati dopisnici agencija koji prate rad evropskih institucija.

“Zajedničkom prekograničnom saradnjom mediji su jači. Vidjeli smo nevjerovatne rezultate prekograničnih istraživanja, poput nedavnih ‘Pandorinih dokumenata'”, izjavila je potpredsjednica EK-a za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova.

Projekt je izabran za sufinansiranje nakon otvorenog poziva za dostavljanje prijedloga u vrijednosti od 1,76 miliona eura.

Evropska sredstva će se koristiti za finansiranje osposobljavanja novinara i za novu višejezičnu internetsku stranicu s odabranim tekstovima evropskih agencija koje sudjeluju projektu na temu Evropske unije.

Izvor: Agencije