Moderna: Potrebni mjeseci za isporuku doza protiv omikrona

Izvršni direktor Moderne Stephane Bancel tvrdi da je efikasnost vakcina protiv novog soja zasad nepoznat, kao i da će biti sve jasnije za dvije sedmice.

Moderna je saopštila da radi na pojačanju booster doze prilagođene za soj omikron (EPA)

Farmaceutska kuća Moderna saopštila je da će možda biti potrebni mjeseci da počne da isporučuje vakcine koje djeluju na omikron soj korona virusa, izjavio je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

Soj omikron sa sobom nosi potencijalno ozbiljan rizik od povećanja broja slučajeva u svijetu, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija, jer sve više država prijavljuje slučajeve novog soja, prenio je Reuters.

Testiranje vakcina

Bancel je izjavio za “CNBC” da je efikasnost vakcina protiv novog soja zasad nepoznat, kao i da će biti sve jasnije za dvije sedmice, piše Tanjug.

Moderna je u petak saopštila da radi na pojačanju booster doze prilagođene za soj omikron, a također testira veću dozu postojećih booster doza da ispita jačinu vakcine namijenjenu da zaštiti ljude od više sojeva.

Farmaceutske kuće Pfizer/Biontech i Jonhson&Johnson su također saopštile da su počele da testiraju vakcine protiv novog soja.

Izvor: Agencije