Merriam-Webster: ‘Vakcina’ je riječ godine

Poznati internetski američki rječnik engleskog jezika navodi da je riječ vakcina od lijeka protiv pandemije COVID-19 postala ‘politički argument i izvor podjela’ u društvu.

Riječ 'vakcina' tražena je 601 posto češće nego što je to bio slučaj u 2020. godini (EPA)

Poznati internetski američki rječnik engleskog jezika Merriam-Webster je riječ “vakcina” proglasio za riječ godine, jer je od lijeka protiv pandemije COVID-19 postala “politički argument i izvor podjela” u društvu.

“Rijetke su riječi koje mogu izraziti toliko toga u određenom vremenskom periodu”, ističe Merriam-Wesbster u saopćenju.

“Riječ vakcina je u 2021. dobila i druga značenja osim medicinskog. Za mnoge ta riječ simbolizira povratak životu kakav je bio prije pandemije. Međutim, ta je riječ, također, u centru rasprava o ličnom izboru, političkoj orijentaciji, nejednakosti u zdravstvu, sigurnosti u školama i koječemu drugom”, pojašnjava rječnik.

Prema Merriam-Websteru, “najveća naučna priča našeg vremena brzo je postala najveća debata u našoj zemlji, a riječ u samom centru obje priče je vakcina”.

Izvedenice od latinske riječi za kravu

Riječ “vakcina” tražena je 601 posto češće nego što je to bio slučaj u 2020. godini.

Merriam-Webster je, također, dopunio definiciju riječi koja je sada nijansiranija i sadrži informaciju o glasničkoj RNK u proizvodnji vakcina.

Riječ cijepivo ili vakcina i njene izvedenice potiče od latinske riječi za kravu (vacca), jer su kravlje boginje korištene za imunizaciju ljudi protiv malih boginja, odnosno ospica.

Kompanija koja objavljuje rječnike podsjeća da je riječ 2020. godine bila “pandemija”.

Izvor: Agencije