Latvija traži od SAD-a raketne sisteme Patriot

Latviji je potrebno stalno američko vojno prisustvo da bi se vojno odvratila Rusija i zato želi da pojača svoje odbrambene potencijale američkim protuzračnim raketnim sistemima Patriot, navodi Riga.

'Potrebna nam je dodatna međunarodna pomoć', kazao je ministar odbrane Latvije Artis Pabriks (EPA)

Latviji je potrebno stalno američko vojno prisustvo da bi se vojno odvratila Rusija i zato želi da pojača svoje odbrambene potencijale američkim protuzračnim raketnim sistemima Patriot, izjavio je u ponedjeljak ministar odbrane te zemlje Artis Pabriks tokom posjete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga savezničkim trupama u vojnoj bazi Adazi.

Američki državni sekretar Antony Blinken trebalo bi da utorak prisustvuje sastanku sa 29 svojih kolega iz zemalja članica sjevernoatlantske alijanse koji je sazvan zbog uznemirenosti koju je izazvalo gomilanje ruskih trupa na ukrajinskim granicama, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

“Potrebna nam je dodatna međunarodna pomoć. Željeli bismo da imamo stalno (vojno) prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u našoj zemlji. Pomorska i protuzračna odbrana u osnovi znači instaliranje (raketnih) sistema kao što je Patriot (raketni sistem zemlja-zrak)”, rekao je Pabriks za Reuters.

Vježbe NATO-a

Trupe NATO-a izvode manevre sa kamufliranim tenkovima i bojevom municijom u snježnim latvijskim šumama, sa 1.500 vojnika koji simuliraju odbranu od neprijateljskog napada na Rigu ometanjem i usporavanjem napredovanja protivnika koji nadire sjeverno od grada.

“Odvraćanje je od kritičnog značaja”, izjavio je kanadski potpukovnik John Benson, komandant borbene grupe NATO-a u Latviji.

Podstaknut, kako navodi Reuters, ruskom aneksijom Krima 2014. godine i podrškom Moskve separatistima u istočnoj Ukrajini, NATO je od jula 2017. godine rasporedio četiri multinacionalna borbena bataljona za odbranu Poljske i baltičkih država Litvanije, Latvije i Estonije.

Međutim, Moskva poručuje da nema namjeru da izvrši invaziju na Baltik ili Poljsku i optužuje NATO da destabilizira Evropu približavanjem svojih trupa ruskim granicama.

Generalni sekretar NATO-a Stoltenberg je ocijenio da “ne postoji neposredna prijetnja” NATO-u.

Izvor: Agencije