Kina obećala Africi milijardu doza vakcine

Peking će ohrabriti kineske kompanije da u naredne tri godine u Africi investiraju najmanje deset milijardi dolara.

Xi Jinping je rekao da će afričkim finansijskim institucijama ponuditi kreditnu liniju od deset milijardi dolara (Reuters)

Kineski predsjednik Xi Jinping ponudit će afričkim zemljama još milijardu doza vakcine protiv COVID-19 te će ohrabriti kineske kompanije da u naredne tri godine u Africi investiraju ne manje od deset milijardi dolara.

Obećanje o dodatnim dozama vakcine Africi, uz do sada isporučenih 200 miliona doza, dato je u trenucima kada raste zabrinutost zbog nove varijante korona virusa, poznate pod imenom omikron, koji je prvo indentificiran na jugu Afrike.

Kineski predsjednik rekao je da će njegova zemlja dikrektno donirati 600 miliona doza vakcine te da će ostalih 400 miliona doza doći iz drugih izvora.

Najveći trgovački partner Afrike

Xi je obećanje dao na forumu Kine i afričkih zemalja u Dakaru, koji ima naglasak na trgovini i sigurnosti.

Vakcinacija u Africi teče sporije nego u ostatku svijeta, a veliki broj zemalja je osuđen na milost i donacije doza od drugih zemalja.

Peking je od početka pandemije siromašnim zemljama Afrike donirao milione doza svoje vakcine Sinopharm.

No, kritičari tvrde da je taj potez samo dio diplomatske ofazive Kine.

Xi je kazao da će afričkim finansijskim institucijama ponuditi kreditnu liniju od deset milijardi dolara, ali nije išao u detalje.

Peking mnogo investira u Afriku i predstavlja najvećeg trgovačkog partnera tog kontinenta.

I SAD najavio milionsku donaciju

U 2019. godini vrijednost trgovine iznosila je 200 milijardi dolara, sudeći prema informacijama iz kineske ambasade u Dakaru.

Forum u Senegalu uslijedio je mjesec nakon posjete američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Keniji, Nigeriji i Senegalu.

Američki predsjednik Joe Biden prošlog mjeseca je najavio da će SAD Afričkoj uniji donirati 17 miliona doza vakcine Johnson&Johnson.

Izvor: Agencije