Fauci: Revakcinacija najpouzdanija zaštita od omikrona

Treća doza vakcine pruža najsnažniju moguću zaštitu od COVID-19, napomenuo je vodeći američki epidemiolog.

Fauci smatra da vakcine pružaju stepen zaštite dovoljan za sprečavanje širenja najtežih slučajeva COVID-a (EPA)

Revakcinacija pruža najpouzdaniju zaštitu protiv omikron varijante korona virusa, poručio je direktor američkog Nacionalnog Instituta za alergije i zarazne bolesti dr. Anthony Fauci predsjedniku Joe Bidenu tokom brifinga o novoj varijanti.

“Fauci i članovi tima za odgovor na COVID-19 izvjestili su predsjednika o posljednjim dešavanjima vezanim za omikron varijantu. Fauci je poručio  predsjedniku da, dok će trebati približno još dvije sedmice da se defintivno ustanovi prenosivost, ozbiljnost i druge karakteristike te varijante korona virusa, on i dalje smatra da vakcine pružaju stepen zaštite dovoljan za sprečavanje širenja najtežih slučajeva COVID-a. Fauci je također ponovio da treća doza vakcine pruža najsnažniju moguću zaštitu od COVID-19”, navodi Bijela kuća u saopćenju objavljenom na svojoj web-stranici, prenosi Fena.

Naglašava se da je tim za odgovor na COVID-19 preporučio da “sve vakcinisane odrasle osobe prime treću dozu vakcine što je ranije moguće”.

Važnost treće doze

Dodaje se da se američkim građanima pruža mogućnost za treću dozu ukoliko su primili dvije doze vakcine Pfizer i Moderna prije šest mjeseci, ili vakcinu Johnson & Johnson prije dva mjeseca.

“Bitno je da djeca i odrasli koji još nisu u potpunosti vakcinisani, odmah trebaju biti vakcinisani”, saopćila je Bijela kuća.

Biden će tokom dana dati izjavu o situaciji s omikron varijantom i o neophodnim mjerama na sprečavanju širenja zaraze, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Izvor: Agencije