Švicarci na referendumu podržali zakon o uvođenju COVID potvrda

Referendum su pokrenuli protivnici izdavanja COVID potvrda, a uslijedio je u trenutku dok se svijetom širi nova, omikron varijanta korona virusa.

Referendumu se odazvalo 65 posto građana, što je četvrta najveća izlaznost nakon referenduma o uvođenju prava glasa žena 1971. (EPA)

Usred petog vala korona virusa, velika većina Švicaraca u nedjelju je na referendumu, koji je obilježio vrlo visok odaziv, podržala zakon koji omogućuje uvođenje COVID potvrda.

Premda je policija strahovala od protesta, ispred sjedišta vlade i parlamenta u Bernu okupilo se tek nekoliko desetaka protivnika zakona o COVID-u. Zgrada je bila pod visokim mjerama sigurnosti, prenosi Hina.

“Da” je prema konačnim rezultatima zaokružilo 62 posto onih koji su izašli na referendum.

COVID certifikat namijenjen je cijepljenim osobama, onima koje su preboljele COVID ili su se testirale. Potvrda je potrebna za ulazak u kafić ili restoran, na izložbu, u kino ili na dvoranski sportski događaj.

Referendumu se odazvalo 65 posto građana, što je četvrta najveća izlaznost nakon referenduma o uvođenju prava glasa žena 1971. U Švicarskoj je prosječna izlaznost na takve referendume obično 46 posto.

Pokretanje referenduma

Pokrenuli su ga protivnici izdavanja COVID potvrda, a uslijedio je u trenutku dok se svijetom širi nova, omikron varijanta korona virusa, koji je WHO svrstao u kategoriju zabrinjavajućeg i koji je planet ponovno vratio u visoko stanje pripravnosti.

Nedjeljni referendum je organiziran pošto njegovi organizatori smatraju da izdavanje COVID propusnica znači nepotrebno ograničavanje sloboda.

S nešto manje od dvije trećine potpuno cijepljenog stanovništva, Švicarci imaju jednu od najnižih stopa procijepljenosti u zapadnoj Evropi.

Trenutno u toj zemlji zaraza COVID-om eksponencijalno raste, a broj novozaraženih je svake sedmice veći za 40 do 50 posto.

Izvor: Agencije