Gavi: Širenje omikrona pokazatelj je nepravedne raspodjele cjepiva u svijetu

Omikron je prvi put otkriven u novembru u Južnoj Africi, gdje je stopa potpuno cijepljenih odraslih osoba manja od 36 posto.

Sve dok je veliki dio svjetske populacije necijepljen virus može mutirati, produžavajući pandemiju, rekao je Seth Berkley, šef Gavija (EPA)

Gavi Vaccine Alliance, međunarodno udruženje koje promiče pristupačno i pravedno cijepljenje u svijetu, ocijenilo je da je pojava nove varijante korona virusa omikrona pokazatelj nedostatka cjepiva u mnogim dijelovima svijeta.

Sve dok je veliki dio svjetske populacije necijepljen virus može mutirati, produžavajući pandemiju, rekao je šef Gavija Seth Berkley u Ženevi u subotu, prenosi Hina.

“Moći ćemo spriječiti pojavu varijanti samo ako zaštitimo sve na svijetu, a ne samo bogate”, dodao je.

Omikron je prvi put otkriven u novembru u Južnoj Africi, gdje je stopa potpuno cijepljenih odraslih osoba manja od 36 posto.

U Evropskoj uniji, za usporedbu, 77 posto odraslih u potpunosti je cijepljeno protiv korona virusa.

Gavi, partnerstvo javnih i privatnih donatora, nastoji zaštititi ljude u siromašnijim zemljama od bolesti koje se mogu spriječiti.

Također predvodi međunarodnu inicijativu COVAX za distribuciju cjepiva protiv COVID-a 19 siromašnijim zemljama.

‘Zabrinjavajuća varijanta’

COVAX se nadao da će ove godine isporučiti dvije milijarde doza, ali je do sada postigao samo oko četvrtine svog cilja.

Omikron je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirala kao “varijantu koja brine”.

Evropski centar za kontrolu bolesti izrazio je ozbiljnu zabrinutost da bi varijanta omikron mogla značajno smanjiti učinkovitost dostupnih cjepiva i povećati rizik od ponovne infekcije.

Kao odgovor na tu vijest, države članice EU-a pristale su zabraniti putničke letove iz sedam južnoafričkih zemalja kako bi ograničile širenje nove, potencijalno opasnije varijante korona virusa.

Te zemlje su Bocvana, Lesoto, Mozambik, Namibija, Zimbabve, Južna Afrika i Svazi.

Britanija, koja je također otkrila slučajeve omikrona, zabranila je letove iz tih zemalja.

Belgija je u petak potvrdila prvi slučaj te varijante korona virusa u EU-u.

Nizozemske zdravstvene vlasti pozvale su sve koji su od prošlog ponedjeljka doputovali u Nizozemsku iz Južne Afrike da se odmah testiraju na COVID-19.

Izvor: Agencije