NATO: Ako napadne Ukrajinu, Rusija će snositi posljedice

Jens Stoltenberg nije precizirao što će NATO poduzeti ako Rusija vojno intervenira u Ukrajini i nije želio podijeliti obavještajne podatke kojima raspolaže.

NATO nije intervenirao tokom aneksije Krima ni tokom ruske vojne intervencije u Gruziji 2006. godine (EPA)

Glavni tajnik NATO-a Jens Stotenberg upozorio je Rusiju na “posljedice” i “cijenu koju će platiti ukoliko upotrijebi silu protiv Ukrajine” sa snagama spremnim za borbu upućenima na granice te zemlje, prenosi Hina.

“Jako nas zabrinjava ono što se događa. Rusija je drugi put ove godine koncentrirala tešku opremu, tenkove i postrojbe spremne za borbu na granice Ukrajine. Retorika joj je agresivna i nisu jasne njene namjere”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu Saveza.

“Rusija je u prošlosti napala Ukrajinu pripojivši Krim i podržava separatiste u Donbasu. Mora biti jasno da će ukoliko Rusija upotrijebi silu protiv Ukrajine to imati posljedice i za to će platiti. I zato i dalje pozivamo Rusiju da izbjegne eskalaciju”, upozorio je.

Ukrajina je partner NATO-a

“Situacija u Ukrajini će biti jedna od glavnih tema sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi u Latviji, u utorak i srijedu”, naglasio je.

“Situaciju doživljavamo jako ozbiljno i Moskvi su poslane poruke”, rekao je jedan diplomat NATO-a, prenosi agencija France presse.

Ukrajina je partner NATO-a, ali nije zemlja članica Saveza i ne može se pozivati na članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora, precizirao je diplomatski izvor.

NATO nije intervenirao tokom aneksije Krima ni tokom ruske vojne intervencije u Gruziji 2006. godine.

NATO pomaže Ukrajini

Članak 5. propisuje da se oružani napad na jednu ili više članica NATO-a u Evropi ili Sjevernoj Americi smatra napadom na sve članice Saveza.

NATO pomaže Ukrajini u jačanju vojnih kapaciteta, obuci vojnika i u osiguranju sistema naoružanja, rekao je Stoltenberg.

Podsjetio je da je ponudio Moskvi nastavak dijaloga na sastanku Vijeća NATO-Rusija da bi se smirile napetosti i izbjegao bilo kakav incident nakon jačanja ruske vojne nazočnosti na granici s Ukrajinom”.

“Ali Rusija nije prihvatila tu ponudu”, sa žaljenjem je istaknuo.

Izvor: Agencije