Izrael zabranio putovanja u većinu afričkih zemalja

Saudijska Arabija i Maroko odlučili su da ograniče putovanja iz i u sedam afričkih zemalja zbog nove varijante korona virusa.

Mnoge države, uključujući Tursku, Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i zemlje Evropske unije, uvele su ograničenja putovanja za posjetioce s juga Afrike (Arhiva)

Izrael je zabranio putovanja u većinu afričkih zemalja, isključujući sjever tog kontinenta, zbog pojave nove varijante korona virusa, javlja Anadolija.

Premijer Naftali Bennett rekao je nakon hitnog sastanka da je nova varijanta s juga Afrike “izuzetno zabrinjavajuća”.

Bennett je kazao da bi oni koji su stigli iz tog dijela svijeta trebalo da budu u izolaciji 14 dana.

S obzirom da je jedan slučaj nove varijante otkriven u Izraelu, a zvaničnici strahuju da će taj broj porasti, Bennett je kazao da će se njegov kabinet sastati u subotu kako bi razgovarali o novim mjerama.

Saudijska Arabija zabranila je u petak putovanja u i iz sedam afričkih zemalja zbog nove varijante korona virusa.

Egipat spreman za karantin

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je da su letovi otkazani zbog varijante B.1.1.529 otkrivene u Južnoafričkoj Republici i Bocvani.

Zabrane se odnose na Bocvanu, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibiju, Južnoafričku Republiku i Zimbabve, navodi Saudijska novinska agencija (SPA).

Koordinacioni komitet Maroka saopćio je također da zbog nove varijante osobama koje dolaze iz sedam afričkih zemalja neće biti dozvoljen ulazak u zemlju.

Egipatsko ministarstvo zdravlja saopćilo je da su pripreme za karantin proširene na svim ulazima zračnim, kopnenim i morskim putem kako bi se suzbila nova varijanta virusa.

Mjere na ulazima podignute su na nivo provjere kako bi se osiguralo da putnici koji ulaze u zemlju nisu zaraženi virusom.

‘Varijanta koja izaziva zabrinutost’

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je novu varijantu COVID-19 koja se pojavila u Južnoafričkoj Republici proglasila “varijantom koja izaziva zabrinutost” i nazvala je Omicron.

Saopćenje WHO-a uslijedilo je nakon što se Savjetodavna grupa za virus SARS-CoV-2, koju čine nezavisni stručnjaci, sastala kako bi razmotrila varijantu koja je prvobitno nazvana B.1.1.529.

WHO je objavio da “varijanta zabrinutosti” ima veliki broj mutacija, prenosiva je i možda spretnija u izbjegavanju mjera javnog zdravlja, uključujući vakcine.

Nova varijanta je prvi put prijavljena WHO-u iz Južnoafričke Republike u srijedu, a otkrivena je i u Bocvani, Hong Kongu i Belgiji.

“Preliminarni dokazi ukazuju na povećan rizik od ponovne infekcije ovom varijantom, u poređenju s drugim varijantama”, objavio je WHO te pozvao pojedince da poduzmu potrebne korake kako bi smanjili rizik od COVID-19.

To uključuje nošenje maski za lice, održavanje higijene ruku, fizičko distanciranje, poboljšanje ventilacije zatvorenih prostora, izbjegavanje gužvi i vakcinacija.

Mnoge države, uključujući Tursku, Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju i zemlje Evropske unije, uvele su ograničenja putovanja za posjetioce s područja južne Afrike.

Izvor: Agencije