Spahn: Situacija u Njemačkoj dramatičnija nego ikada

Njemački ministar zdravlja istakao kako bi samo naglo smanjenje društvenih kontakata moglo prekinuti četvrti val.

Spahn: Sve ono što sada ne odlučimo, sve što ne smanjimo dovoljno u pogledu kontakata, zahtijevat će drastičnije mjere za dvije ili četiri sedmice (EPA)

Situacija u Njemačkoj je dramatična kao nikada ranije tokom pandemije, izjavio je danas ministar zdravlja Jens Spahn, upozoravajući kako bi samo naglo smanjenje društvenih kontakata moglo prekinuti četvrti val, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

“Situacija je veoma dramatična, dramatična kao ni u jednom drugom trenutku u ovoj pandemiji”, rekao je njemački ministar na konferenciji za novinare.

Što jače pritisnemo kočnicu, to bolje, istakao je on, prenosi Reuters.

Spahn je kazao kako Njemačka sada treba poduzeti odlučne mjere ili će se u suprotnom suočiti sa drastičnim mjerama u narednim sedmicama koje bi mogle uključiti potpunu redukciju kontakata među ljudima.

Drastične mjere

“Sve ono što sada ne odlučimo, sve što ne smanjimo dovoljno u pogledu kontakata, zahtijevat će drastičnije mjere za dvije ili četiri sedmice”, naglasio je Spahn.

To je naš apel, provesti veliko ograničenje kontakata, dodao je on.

Ministar zdravlja je pozvao njemačke regije da podrže ovo upozorenje ili bi u suprotnom moglo doći do potpunog smanjenja kontakata, kako je rekao, ne upotrebljavajući riječ zaključavanje.

Izvor: Agencije