Razarač SAD-a uplovio u Crno more, nadgleda ga ruska flota

Raketni razarač USS Arleigh Burke, vodeće plovilo u ovoj klasi razarača SAD-a, uplovio je u Crno more, a ruska flota potvrdila je da je započela nadgledanje kretanja ovog broda.

USS Arleigh Burke je počeo svoju patrolu u augustu sa operacijom u Baltiku zajedno sa brodovima NATO-a (EPA)

Raketni razarač USS Arleigh Burke (DDG-51), vodeće plovilo u ovoj klasi razarača SAD-a, uplovio je u Crno more, saopštila je američka mornarica.

“Dok je u Crnom moru, razarač američke mornarice će djelovati zajedno sa NATO saveznicima i partnerima u regiji, radeći zajedno na obezbjeđivanju sigurnosti i stabilnosti na ovom vitalnom međunarodnom plovnom putu”, navodi se u saopštenju Šeste flote američke mornarice, prenosi TAS S, piše Tanjug.

Snage Crnomorske flote potvrdile su da su započele nadgledanje kretanja američkog razarača, a rusko Ministarstvo odbrane nedavno je upozorilo na aktivne operacije brodske grupe Ratne mornarice SAD-a i izviđačkih letova NATO-a u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora.

Operacije u Baltiku

Američki razarači USS Mount Whitney i USS Porter nedavno su završili operacije u Crnom moru, sarađujući sa regionalnim saveznicima, uključujući Bugarsku, Gruziju, Rumuniju, Tursku i Ukrajinu.

USS Arleigh Burke je počeo svoju patrolu u augustu operacijom u Baltiku zajedno sa brodovima NATO-a. Brod je također uplovio u luke u Talinu i Helsinkiju, čime je istaknuta važnost Baltika u jačanju odnosa u NATO savezu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO