Nova varijanta virusa: SAD ograničio putovanja iz JAR-a

SAD je ograničio putovanja iz JAR-a i sedam drugih zemalja od ponedjeljka zbog nove varijante COVID-19

Sjedinjene Države čekaju više naučnih podataka o novoj varijanti otkrivenoj u Južnoj Africi prije donošenja "promišljene odluke" o mogućem zatvaranju granica (EPA)

SAD je ograničio putovanja iz JAR-a i sedam drugih zemalja od ponedjeljka zbog nove varijante COVID-19, javlja Anadolija.

Američki predsjednik Joe Biden uputio je saopćenje u vezi s novom varijantom COVID-19 koja se pojavila u Južnoafričkoj Republici.

Navodeći da su mu savjetnici savjetovali da odmah poduzme mjere protiv ove varijante, Biden je kazao da će se od ponedjeljka primjenjivati ​​ograničenja putovanja u Južnoafričku Republiku, Bocvanu, Zimbabve, Namibiju, Lesoto, Esvatini, Mozambik i Malavi.

Naučni podaci

Ranije danas savjetnik Bijele kuće za pandemiju rekao je da Sjedinjene Države čekaju više naučnih podataka o novoj varijanti otkrivenoj u Južnoj Africi prije donošenja “promišljene odluke” o mogućem zatvaranju granica.

“Donijet ćemo odluku čim bude moguće, kada ćemo imati više podataka” o toj temi, rekao je dr. Anthony Fauci za CNN.

Države članice EU-a dogovorile su se da privremeno suspendiraju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon što je otkrivena nova varijanta korona virusa.

Nova varijanta virusa

Odbor koji okuplja naučne stručnjake iz 27 država članica “složio se oko potrebe da se aktivira kočnica za slučaj opasnosti i nametnu privremene restrikcije na sva putovanja iz Južne Afrike u EU”, objavilo je na Twitteru slovensko predsjedništvo Vijeća EU-a.

“Ovakva opcija se uvijek razmatra, ali ne želite reći da ćete to učiniti prije znanstvenog razloga za to”, ocijenio je američki imunolog. “Zato se sada žurimo prikupiti znanstvene podatke kako bi donijeli promišljenu odluku”.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za sada je savjetovala zemljama da ne poduzimaju mjere ograničenja putovanja dok su i dalje nepoznati virulentnost i prenosivost nove varijante otkrivene u Južnoj Africi.

Izvor: Agencije