Lukašenko migrantima na granici sa EU-om: Idite naprijed

Ako želite nastaviti put, nećemo vas zatvarati i tući, rekao je bjeloruski predsjednik.

Lukašenko tvrdi da je EU isprovocirao humanitarnu krizu koja se mora riješiti (AFP)

Bjeloruski lider Aleksander Lukašenko rekao je migrantima koji na granici njegove zemlje čekaju da uđu iz Evropsku uniju, da Minske neće pokušavati da ih zaustaviti u pokušajima da pređu granicu.

U prvom javnom istupu na granici od početka migrantske krize, Lukašenko je kazao migrantima da mogu birati da li da nastave put ka zapadu ili da se vrate u svoje domovine.

Iračka tinejdžerka rekla je bjeloruskom predsjedniku da se ne može vratiti i da se nada da će nastaviti put do Evrope.

Hiljade izbjeglica i tražilaca azila zaglavljeno je između Bjelorusije i Poljske (AFP)

„Nećemo se samo nadati“, rekao je Lukašenko. „Radit ćemo zajedno na tvom snu“.

„Ako želite nastaviti put, nećemo vas zatvarati i tući“, rekao je, što je izmamilo aplauze prisutnih. „Na vama je. Idite naprijed. Idite“.

„Ni u kakvim okolnostima vas nećemo pritvarati, vezati vam ruke ili vas trpati u avione kako bismo vas poslali kući ako to ne želite“.

‘Hibridni rat’

Hiljade izbjeglica i tražilaca azila zaglavljeno je između Bjelorusije i Poljske u, kako navodi Evropska unija, krizi koju je stvorio Minsk tako što je dijelio bjeloruske vize na Bliskom istoku, prebacio migrante i onda ih doveo na granicu.

Lukašenko tvrdi da je EU isprovocirao humanitarnu krizu koja se mora riješiti.

Poljska i ostale zemlje EU-a tvrde da je kriza dio „hibridnog rata“ koji je pokrenula Bjelorusija u odmazdi za sankcije koje je nametnula Minska zbog suzbijanja protesta nakon izbora, te tvrde da joj je cilj da destabilizira blok.

Izvor: Al Jazeera i agencije