Lukašenko: Amerikanci žele izazvati rat

Kako je ocijenio bjeloruski predsjednik, „Amerikanci vole da neko drugi ratuje za njih“.

Lukašenko: Oni će posmatrati sa strane i isporučivat će oružje kako bi se mi međusobno ubijali i kako bi ekonomija pala (EPA)

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je kako Sjedinjene Američke Države, koristeći Poljsku, baltičke države, Ukrajinu, kao i migrantsku krizu na granici Bjelorusije, žele izazvati rat, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na ruske medije.

“Oni pokušavaju iskoristiti te jadne izbjeglice, taj proces. Oni već otvoreno govore: ‘Uključiti NATO’. A šta znači NATO? Pokretanje rata. Oni nas provociraju”, rekao je Lukašenko na sjednici Ustavne komisije i radne grupe o doradi nacrta Ustava, prenosi Sputnjik.

“To Evropi ne treba, Evropa to ne želi, Evropa ne želi rat. Kome treba taj rat? Amerikancima.“

Kako je ocijenio, „Amerikanci vole da neko drugi ratuje za njih“.

Pitanje ‘balkona’

“Oni će posmatrati sa strane i isporučivat će oružje kako bi se mi međusobno ubijali i kako bi ekonomija pala. Ponovo će doći ovde sa dolarom, koji sada štampaju, da nam pomognu i Amerika će ponovo dominirati. To je uglavnom razlog zašto se sve to radi. Žele to da urade koristeći Poljake, baltičke zemlje i Ukrajince“, konstatovao je Lukašenko.

On smatra da je „Americi potrebno da se približi Moskvi“.

„Ali tu je opet ostao ‘balkon’ (Bjelorusija), smeta im, treba ga odsjeći. I radit će na tome“, zaključio je bjeloruski predsjednik.

Istovremeno je dodao kako će se kao povod iskoristiti migrantska kriza na granici Bjelorusije i EU koju su, prema riječima Lukašenka, iskoristili i Poljaci „da realizuju svoje strateške ciljeve“.

Izvor: Agencije

Povezane

Velike kompanije mogle bi postaviti određene uvjete za svoje prisustvo i kazati da njihovi zaposlenici ne mogu biti bačeni u zatvor samo zato što imaju različito mišljenje od predsjednika Bjerorusije.

Published On 22 Nov 2021

Najveći dio mehanizacije, bilo kopnene ili zračne, bjeloruskih oružanih snaga potiče još iz vremena SSSR-a, no Lukašenko od ranije najavljuje velike kupovine ruskog oružja.

Published On 25 Nov 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO