Annalena Baerbock nova šefica njemačke diplomatije

Potpredsjednica njemačkih Zelenih postat će prva žena i najmlađa osoba na čelu Ministarstva vanjskih poslova u njemačkoj historiji.

Annalena Baerbock će na dužnost stupiti početkom decembra (Reuters)

Annalena Baerbock, potpredsjednica njemačkih Zelenih, postat će nova ministrica vanjskih poslova i prva žena na toj dužnosti, objavila je njena stranka.

Četrdesetogodišnjakinja će na dužnost stupiti početkom decembra, u sklopu vladine koalicije formirane sa socijaldemokratima i liberalima.

Zeleni su objavili i da će njihov drugi potpredsjednik, Robert Habeck voditi “super ministarstvo” koje objedinjuje klimu i privredu, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Annalena Baerbock će u ministarstvu vanjskih poslova zamijeniti socijaldemokrata Heika Maasa.

Najavila oživljavanje njemačke diplomatije

Osim prva žena, bit će i najmlađa osoba na toj funkciji u njemačkoj historiji.

Ona je tokom izborne kampanje obećala da će oživjeti njemačku diplomatiju, posebno zauzimanjem oštrijeg tona prema Rusiji i Kini.

Evropska unija treba “jaku, otvorenu, ali aktivnu njemačku vanjsku politiku”, rekla je Baerbock u maju.

Protivnica plinovoda Nordstream 2, koji treba omogućiti transport ruskog plina, ta advokatica specijalizirana za međunarodno pravo drži da je drugačiji pristup prema autoritarnim režimima od “presudne važnosti za buduću vladu, našu sigurnost i naše vrijednosti”.

Izvor: Agencije

Povezane

Kažu da u politici nema ljubavi, već samo interesa. Kada je Vučić u pitanju, to je greška. On iskreno voli Merkel i to je pokazao mnogo puta.

opinion by Nenad Kulačin
Published On 16 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO