Turska: Zatražena dozvola za hitnu upotrebu domaće vakcine Turkovac

Vakcinu Turkovac zajedno su razvili Ministarstvo zdravlja Turske, Turski zdravstveni institut i Univerzitet Erciyes.

Govoreći tokom sastanka parlamentarne komisije za planiranje i budžet, Koca je rekao da je vakcina dostavljena Turskoj agenciji za lijekove i medicinska sredstva (EPA)

Ministar zdravlja Republike Turske Fehrettin Koca izjavio je u četvrtak da je zatražena dozvola za hitnu upotrebu domaće vakcine protiv korona virusa Turkovac, javlja Anadolija.

Govoreći tokom sastanka parlamentarne komisije za planiranje i budžet, Koca je rekao da je vakcina dostavljena Turskoj agenciji za lijekove i medicinska sredstva (TITCK).

“Nadamo se da će do kraja ove godine biti u širokoj upotrebi. Želim da naša vakcina bude korisna za našu zemlju i cijeli svijet”, naglasio je Koca.

Erdogan: Vakcinu podijeliti sa cijelim čovječanstvom

Vakcinu TURKOVAC zajedno su razvili Ministarstvo zdravlja Turske, Turski zdravstveni institut i Univerzitet Erciyes (ERU). Završene su prva i druga faza ispitivanja, dok su studije treće faze pri kraju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u više navrata je najavljivao da će Turska svoju anticovid vakcinu podijeliti sa cijelim čovječanstvom.

U Turskoj je do sada dato oko 120 miliona doza vakcina protiv COVID-19, a korištene su vakcine Pfizer/BioNTech i Sinovac.

Izvor: Agencije