SAD dodale još desetak kineskih kompanija na ‘crnu listu’

Najnovija američka akcija protiv kineskih kompanija dolazi u jeku narastajućih tenzija između Pekinga i Washingtona u vezi sa statusom Tajvana i trgovinskim pitanjima.

Na "crnu listu" je ukupno dodano 27 novih entiteta iz Kine, Japana, Pakistana i Singapura (Getty)

Vlada SAD je stavila još desetak kineskih kompanija na svoju trgovinsku “crnu listu” pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku, tvrdeći da neke od njih pomažu napore kineske vojske u razvoju kvantnog računarstva, prenosi Tanjug.

Ministarstvo trgovine SAD-a je takođe saopštilo da je nekoliko entiteta i pojedinaca iz Kine i Pakistana dodato na listu zbog doprinosa pakistanskim nuklearnim aktivnostima ili programu balističkih projektila, prenosi Reuters.

Najnovija američka akcija protiv kineskih kompanija dolazi u jeku narastajućih tenzija između Pekinga i Washingtona u vezi sa statusom Tajvana i trgovinskim pitanjima.

Na “crnu listu” je ukupno dodato 27 novih entiteta iz Kine, Japana, Pakistana i Singapura.

Ministrica trgovine Gina Raimondo je navela u saopštenju da će stavljanje novih entiteta na listu pomoći da se spriječi da američke tehnologije podrže razvoj kineskog i ruskog vojnog napredovanja i nebezbjedne nuklearne aktivnosti Pakistana ili program balističkih raketa.

Kina se protivi sankcijama

Kineska ambasada u Washingtonu je optužila SAD da „koriste sveobuhvatni koncept nacionalne bezbjednosti i zloupotrebljavaju državnu moć s ciljem potiskivanja i ograničavanja kineskih preduzeća na sve moguće načine”.

“Kina se se odlučno protivi tome”, rekao je portparol ambasade Liu Pengyu.

On je dodao da bi SAD trebalo da „slijede duh“ prošlonedjeljnog virtuelnog sastanka između američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog lidera Xi Jinpinga i da se “sretnu s Kinom na pola puta umjesto da i dalje idu pogrešnim putem”.

Američko Ministarstvo trgovine je kao razlog za stavljanje osam kineskih firmi na listu navelo sprječavanje da koriste američku tehnologiju kako bi pomogle kineskoj vojsci da razvije aplikacije za kvantno računarstvo.

Ministarstvo je dodalo da želi da spriječi kinesku vojsku da razvija svoju anti-stelt tehnologiju, koja bi mogla da uključi opremu poput naprednih radara i aplikacija protiv podmornica, kao što su podmorski senzori.

Izvor: Agencije