Pregovori IAEA i Irana o nuklearnom programu bez rezultata

Šef IAEA pokušao je da postigne dogovor o ponovnom postavljanju četiri kamere agencije UN-a u iranskoj radionici za izradu centrifuga za uranijum.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdoulahian (desno) razgovara s generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Marianom Grossijem tokom sastanka u Teheranu 23. novembra 2021. (EPA)

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi rekao je na sastanku Upravnog odbora tog tijela da pregovori u Teheranu ove sedmice o iranskom nuklearnom programu nisu dali rezultate.

Grossi se u utorak vratio iz Teherana nakon sastanka sa prvim čovjekom Iranske organizacije za atomsku energiju i iranskim ministrom vanjskih poslova.

On je pokušao da postigne dogovor o ponovnom postavljanju četiri kamere agencije UN-a u radionici za izradu centrifuga za uranijum, koje su ranije bile meta sabotaže.

Spor u odnosima Teherana i Zapada

Grossi se vratio bez ostvarenog napretka, što će produžiti spor u odnosima Teherana i Zapada samo nekoliko dana prije indirektnih pregovora Islamske Republike i SAD-a o obnavljanju sporazuma iz 2015. godine, 29. novembra, javlja Fena pozivajući se na Reuters.

“Uprkos mojim maksimalnim naporima, obimni pregovori i diskusije o rješavanju najvažnijih sigurnosnih pitanja i detaljima iz dva izvještaja bili su uzaludni”, rekao je Gorssi na sastanku Upravnog odbora u kojem je 35 zemalja.

Tekst njegovog govora dostavljen je novinarima.

Spor u vezi sa radionicom Karadž je jedno iz serije pitanja koja su narušila odnose između Irana i IAEA-e i naljutila zapadne sile, koje insistiraju da Teheran mora da popusti.

Izvor: Agencije