I Slovenija imenovala delegate u Ured evropskog javnog tužilaštva

U EPPO-u sudjeluje većina članica EU-a, osim Irske, Poljske, Mađarske, Švedske i Danske.

Vlada premijera Janeza Janše odbijala je dati saglasnost na prijedlog da se na mjesto tužitelja iz Slovenije imenuju Tanja Frank Eler i Matej Oštir (EPA)

Ured evropskog javnog tužilaštva (EPPO) imenovao je u srijedu Tanju Frank Eler i Mateja Oštira za slovenske delegirane tužitelje na petogodišnji mandat, čime je završen višemjesečni spor između slovenske vlade i tog novog tijela koje će istraživati zloupotrebe u korištenju sredstava iz evropskih fondova.

“Zadovoljni smo, nakon razgovora s premijerom Janašom i ministrom pravosuđa Marjanom Dikaučičem sada imamo delegirane tužitelje iz svih država članica EU-a koje sudjeluju u  EPPO-u”, rekao je evropski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

Evropski tužitelj djeluje od sredine ove godine

U EPPO-u sudjeluje većina članica EU-a, osim Irske, Poljske, Mađarske, Švedske i Danske. To je tijelo počelo djelovati sredinom ove godine.

Vlada premijera Janeza Janše odbijala je dati saglasnost na prijedlog da se na mjesto tužitelja iz Slovenije imenuju Tanja Frank Eler i Matej Oštir, nakon što je postupak njihovog izbora u tužilačkom vijeću bio završen.

Pola godina nakon što je preuzeo slučajeve zloupotrebe evropskog novca, Ured europskog tužitelja u Hrvatskoj naložio je ovog novembra prva hapšenja – HDZ-ove Gabrijele Žalac, bivše ministrice evropskih fondova i trojice saradnika, pod sumnjom da su lažiranim natječajem oštetili evropske fondove za 1,8 miliona eura.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada