Vučić u Sočiju: Odnosi Srbije i Rusije su na najvišem nivou u historiji

Predsjednik Srbije je naglasio i da je saradnja dvije zemlje u vojno-tehničkoj sferi na najvišem nivou, i da se zvanični Beograd nada novim sporazumima.

Susret u Sočiju je 19. po redu zvanični sastanak Vučića i Putina (EPA)

Odnosi Srbije i Rusije su na najvišem nivou u historiji, izjavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom susreta sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju, prenosi Tanjug.

“Verujem da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u istoriji”, izjavio je Vučić, a prenosi ruska agencija TAS S.

Predsjednik Srbije je naglasio i da je saradnja dvije zemlje u vojno-tehničkoj sferi na najvišem nivou, i da se zvanični Beograd nada novim sporazumima.

“Da, naša vojno-tehnička saradnja je na najvišem nivou. Zahvalni smo vam na lepim poklonima koje smo dobili. Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim sferama”, poručio je Vučić.

Predsjednik Srbije je, takođe, izrazio saučešće ruskom predsjedniku zbog fatalne nesreće u rudniku uglja u ruskoj oblasti Kuzbas u kojoj je stradalo najmanje 11 ljudi.

Očekuje se posjeta Brnabić u decembru

“Primite moje saučešće povodom tragedije u Kuzbasu. Izražavam moje saučešće vama i porodicama poginulih”, izjavio je Vučić.

Rusija očekuje da premijerka Srbije Ana Brnabić poseti Moskvu u decembru, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin tokom susreta sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem u Sočiju.

“Razvijamo odnose između vlada dvije zemlje. Očekujemo da će vaša premijerka doći u Moskvu u decembru”, rekao je Putin Vučiću, prenosi Tas s.

Putin je prethodono, na početku susreta sa Vučićem, najavio da će Moskva i Beograd pronaći prihvatljivo rješenje za uslove novog ugovora o isporukama gasa Srbiji.

Da je riječ o izuzetno važnom susretu za Srbiju, Vučić je naglasio više put ranije, ističući kao najvažniju temu razgovora budući dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci plina, ne krijući da će moliti Putina za najpovoljniju cijenu tog energenta, jer od nje zavisi i daljnji privredni razvoj Srbije.

“To je pitanje za celu našu zemlju, jer nam od toga zavisi dolazak investitora, da li ćemo imati struju i rezerve”, rekao je Vučić uoči odlaska u Rusiju.

Brojni izazovi pred Srbijom

Susret u Sočiju, 19. po redu zvanični sastanak Vučića i Putina, dolazi u trenutku brojnih izazova pred Srbijom – kritika o vladavini prava, položaju medija, stanju ekologije, problematike Kosova, ali i komplikovanja situacije u regionu.

Vučić je sam danas najavio da su to pitanja od ključnog značaja o kojima će razgovarati sa ruskim predsjednikom, kojeg će, kako je rekao, obavijestiti i o svemu što se dešava u razgovorima o Kosovu, kao i o cjelokupnoj situaciji na Zapadnom Balkanu.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da će Putin u Sočiju razgovarati sa Vučićem o “saradnji dvije zemlje na obostranu korist”, što će, kako je ocijenio, biti “veoma važni razgovori sa saveznikom i prijateljem Rusije”.

Izvor: Agencije