Zaplijenjeno 10 tona kokaina u Kolumbiji

Poslije pola vijeka rata protiv trgovine drogom i uprkos podršci SAD-a, Kolumbija je i dalje glavni proizvođač kokaina na svijetu.

Iz kancelarije tužitelja navedeno je kako je droga bila skladištena da bi bila poslana u Centralnu Ameriku (EPA - Ilustracija)

Kolumbijske vlasti objavile su kako su zaplijenile 10 tona kokaina iz dvije tajne laboratorije na jugozapadu države koje, prema vojsci, pripadaju gerilcima ELN, prenosi agencija Beta pozivajući se na AFP.

To je najveća zaplijena kokaina u godini, rekao je u izjavi medijima ministar odbrane Kolumbije Diego Molano.

Droga se nalazila u dvije laboratorije Nacionalnooslobodilačke vojske (ELN) u selu u departmanu Narino koji se graniči sa Ekvadorom, i uzeta je u zajedničkoj operaciji vojske, policije i avijacije.

Glavni proizvođač kokaina

“Deset tona, to znači više od 300 miliona dolara koje je mogao zaraditi ELM, grupa koja je kontrolirala te dvije laboratorije”, rekao je Molano.

Iz kancelarije tužitelja navedeno je kako je droga bila skladištena da bi bila poslana u Centralnu Ameriku, jednu od najčešće korištenih puteva za ilegalnu trgovinu droge ka SAD-u, glavnom svjetskom potrošaču kolumbijskog kokaina.

Poslije pola vijeka rata protiv trgovine drogom i uprkos podršci SAD-a, Kolumbija je i dalje glavni proizvođač kokaina na svijetu.

Izvor: Agencije