Von der Leyen: EU se suočava s ‘pandemijom nevakcinisanih’

Obraćajući se Evropskom parlamentu u Strazburu, Von der Leyen je naglasila važnost vakcinacije protiv COVID-19 usred sve većeg broja infekcija u EU.

Manja je vjerovatnoća da će vakcinisane osobe ozbiljno oboljeti ili umrijeti od COVID-19 (EPA - Ilustracija)

Evropska unija (EU) se suočava s “pandemijom nevakcinisanih”, izjavila je  predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, javlja Anadolija.

Obraćajući se Evropskom parlamentu u Strazburu, Von der Leyen je naglasila važnost vakcinacije protiv COVID-19 usred sve većeg broja infekcija u EU.

“Ako pogledamo stope hospitalizacije i smrtnosti, onda se prvenstveno suočavamo s pandemijom nevakcinisanih”, rekla je Von der Leyen, dodajući da je nastavak vakcinacije glavni prioritet evropskog bloka.

Istakla je da je manja vjerovatnoća da će vakcinisane osobe ozbiljno oboljeti ili umrijeti od COVID-19.

Vakcinacija i higijenske mjere su čin solidarnosti

“U većini zemalja krevete intenzivne njege sada uglavnom zauzimaju pacijenti koji nisu vakcinisani ili su samo djelimično vakcinisani”, dodala je.

“Vakcinacija i higijenske mjere su čin solidarnosti i spašavaju živote”, rekla je Von der Leyen, dodajući da je prošle sedmice 1.600 ljudi umiralo svaki dan širom EU od COVID-19.

Von der Leyen je također pozvala donosioce odluka da educiraju i informišu građane, jer postoje ogromne razlike u stopama vakcinacije u zemljama članicama EU-a.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada