Veliki zeleni zid vratio se u život

Donatori su početkom godine za taj masovan program pošumljavanja obećali 19 milijardi dolara, a američki milijarder Jeff Bezos rekao je da će njegova fondacija dodati još milijardu.

Zidom se želi vratiti u život 100 miliona hektara opustjele zemlje do 2030. godine (Al Jazeera)

Napori da se izgradi afrički Veliki zeleni zid, velika odbrambena linija protiv širenja pustinje, napokon su dobili veliki poticaj nakon godina borbe s nedostatnim finansiranjem.

Inicijativa iza koje stoji 11 zemalja s južnog ruba Sahare pokrenuta je 2005. godine, ali od početka ima problema s dotokom novca.

Međutim, 2021. mogla bi biti godina promjene.

Donatori su početkom godine za taj masovan program pošumljavanja obećali 19 milijardi dolara, a američki milijarder Jeff Bezos rekao je da će njegova fondacija dodati još milijardu, piše AFP, prenosi Hina.

Šta je Veliki zeleni zid?

Ideja je da se posade stabla u koridoru dugom 8000 kilometara i širokom 15 kilometara koji bi obgrlio južni rub Sahare.

Inicijativu su prihvatile vlade Burkine Faso, Čada, Džibutija, Eritreje, Etiopije, Malija, Mauritanije, Nigera, Nigerije, Senegala i Sudana.

Projekt koordinira panafrička Agencija za Veliki zeleni zid.

Kad bude završen, bit će to najveća živa struktura na planeti.

Šta mu je cilj?

Veliki zeleni zid temeljni je afrički program za borbu s klimatskim promjenama i dezertifikacijom. Trebao bi pomoći i u smanjenju problema sa siromaštvom i nestašicom hrane širom sjeverne Afrike, Sahela i Roga Afrike.

Ta regija, jedna od najsiromašnijih u svijetu, jedna je i od onih u kojima temperature zbog klimatskih promjena najbrže rastu.

Zidom se želi vratiti u život 100 miliona hektara opustjele zemlje do 2030. godine. Time bi se ujedno spriječila emisija 250 miliona tona ugljika i stvorilo 10 miliona ‘zelenih’ radnih mjesta.

“Nije to samo zavjesa od drveća”, kaže senegasski geolog Abdoulaye Dia, izvršni sekretar Agencije za AFP.

Kakva je situacija danas?

Od 2005. Zelenim zidom oporavljeno je 4,6 miliona hektara zemlje u 11 zemalja, rekao je Dia.

Ali je napredak spor zbog premalo novca. UN je prošle godine finansiranje zida nazvao “nedovoljnim, nesigurnim, nepredvidljivim”.

U januaru ove godine Zid je dobio veliku finansijsku injekciju jer su donatori na samitu One Planet u Parizu obećali 19 milijardi dolara za program.

Priskočiti namjerava i jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Jeff Bezos koji je zid od drveća nazvao “izuzetnom inovacijom” koju treba ubrzati.

“Projekt su kritikovali kao sagu bez kraja, ali sada je postao realnost”, zadovoljno je rekao Dia.

Izvor: Agencije