Oslobođen nakon što je nedužan proveo 43 godine u zatvoru

Afroamerikanac u šezdesetima oslobođen je krivnje i pušten na slobodu po odluci suda u Missouriju, pošto je zbog sudske pogreške 43 godine proveo u zatvoru.

Kevina Stricklanda (62) je 1979. porota sastavljena samo od bijelaca osudila na doživotni zatvor za trostruko ubistvo koje je negirao (AP)

Afroamerikanac u šezdesetima oslobođen je krivnje i pušten na slobodu u utorak po odluci suda u Missouriju, pošto je zbog sudske pogreške 43 godine proveo u zatvoru.

Kevina Stricklanda (62) je 1979. porota sastavljena samo od bijelaca osudila na doživotni zatvor za trostruko ubistvo koje je negirao, prenosi Hina.

“Nikakvi materijalni dokazi nisu ga povezivali sa zločinom, a osuđen je isključivo na temelju iskaza” preživjele svjedokinje koja je poslije povukla iskaz, istaknuo je sudac James Welsh u odluci.

Usto, dvojica od četvorice počinitelja krvavog napada potvrdili su da je nedužan, istaknuo je sudac.

Narušeno povjerenje

“Povjerenje u sud u slučaju Stricklandove osuđujuće presude je potpuno narušeno”, ocijenio je naredivši “trenutačno puštanje zatvorenika na slobodu”.

Glavna tužiteljica okruga Jacksona koja je zatražila poništenje presude, pozdravila je tu odluku.

“Ovaj čovjek koji je toliko propatio zbog nesretne sudske pogreške napokon je dobio pravnu zadovoljštinu”, rekla je Jean Peters Baker u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera