Napadač na povorku saslušan na sudu, porastao broj žrtava

Broj žrtava porastao je nakon što je ozljedama podlegao osmogodišnji dječak; policija ne povezuje napad na povorku s terorizmom.

Istražitelji su rekli da je 39-godišnjak namjerno vozio kroz policijske barijere i tradicionalnu povorku u Waukeshi (AP)

Muškarac koji je optužen za višestruko ubistvo nakon što se u nedjelju terencem zaletio u božićnu povorku u mjestu Waukeshi u Wisconsinu, u utorak je saslušan na sudu koji mu je odredio višemilionsku kauciju dok je broj smrtno stradalih porastao na šest.

Broj žrtava porastao je nakon što je ozljedama podlegao osmogodišnji dječak, rekli su tužitelji, piše Reuters, prenosi Hina.

Darrell Brooks saslušan je na okružnom sudu u Waukeshiu koji mu je odredio kauciju od pet miliona dolara. Istražitelji su rekli da je 39-godišnjak namjerno vozio kroz policijske barijere i tradicionalnu povorku u Waukeshi, gradiću 32 kilometra zapadno od Milwaukeeja.

(AP)

Osumnjičeni je u utorak optužen po pet tačaka za ubistvo iz namjere prvog stepena prije nego što je objavljena smrt osmogodišnjaka pa se očekuje proširenje optužnice.

Kriminalna prošlost u tri savezne države

Darrell Brooks ima kriminalnu prošlost u tri savezne države, a po sudskim dokumentima optužen je 2020. za dovođenje druge osobe u opasnost te 5. novembra za epizodu porodičnog nasilja.

Osumnjičeni živi u Milwaukeeju a uhapšen je u blizini mjesta na kojem je ubio šest i ozlijedio više od 60 ljudi, uključujući 18-ero djece.

Ranije u novembru pušten je iz pritvora uz kauciju od hiljadu dolara nakon što je bio optužen u slučaju porodičnog nasilja, a prije napada na povorku prijavljen je zbog porodične svađe. Policija ne povezuje napad na povorku s terorizmom.

Izvor: Agencije