Njemačke pokrajine uvode strožije mjere protiv COVID-a

Od srijede na području čitave zemlje na snagu stupa promijenjeni zakon o borbi protiv zaraza.

Isti zakon saveznim pokrajinama omogućava prilagođavanje mjera aktualnoj epidemiološkoj situaciji (EPA)

Njemačke savezne pokrajine postupno uvode strožije mjere u borbi protiv širenja pandemije korona virusa, a vodeći virolozi pozivaju građane da društvene kontakte smanje na najmanju moguću mjeru, prenosi agencija Hina pozivajući se na njemačke medije.

„Situacija tokom pandemije još nije bila ovako ozbiljna kao što je sada“, rekao je direktor državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch Lothar Wieler u razgovoru za sedmičnik Die Zeit.

On je pozvao građane da, iako to trenutno ne spada u mjere borbe protiv pandemije na saveznoj ni na nivou pokrajina, smanje društvene kontakte na najmanju moguću mjeru, naročito u zatvorenim prostorima. Također je građanima preporučio da se testiraju uoči susreta sa osobama koje spadaju u rizične grupe.

Od srijede na području čitave zemlje na snagu stupa promijenjeni zakon o borbi protiv zaraza koji nalaže pristup radnom mjestu i javnom prijevozu samo za osobe koje su vakcinisane ili koje su preboljele korona virus ili su svježe negativno testirane.

Pokrajinski primjeri

Isti zakon saveznim pokrajinama omogućava prilagođavanje mjera aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Tako u Berlinu od vikenda za ugostiteljske objekte i kulturne ustanove vrijedi 2Gplus pravilo, po kojem pristup imaju samo osobe koje su vakcinisane ili preboljele COVID-19, koje dodatno moraju pokazati negativni koronatest. 2G pravilo, koje omogućava pristup samo vakcinisanima ili onima koji su preboljeli virus, uvodi se i u maloprodaju, s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrebe.

U susjednom Brandenburgu djeca više nisu obavezna dolaziti u školu, a u ovoj saveznoj pokrajini su, isto kao i u Tirinškoj, Bavarskoj i Saskoj, zabranjeni božićni sajmovi.

U Tirinškoj, Baden-Wuerttembergu, Saskoj i Bavarskoj od srijede vrijede, ovisno o lokalnoj indiciji, i zabrane noćnog kretanja za nevakcinisane.

Ministar zdravstva Jens Spahn založio se u utorak, u razgovoru za javni servis Deutschlandfunk, za uvođenje pravila 2Gplus na području cijele države.

Izvor: Agencije