Memorandum Maroka i Izraela o odbrambenoj saradnji

Dokument je potpisan tokom posjete Rabatu izraelskog ministra odbrane Bennyja Gantza.

Sa potpisivanja memoranduma u Rabatu (Reuters)

Maroko i Izrael potpisali su u srijedu u marokanskoj prijestolnici Rabatu Memorandum o saradnji u oblasti odbrane, izjavio je glasnogovornik izraelskog Ministarstva odbrane.

Dodaje se kako je time otvoren put za potencijalnu prodaju vojne opreme i saradnju nakon što su dvije države prošle godine unaprijedile diplomatske odnose, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dokument je potpisan tokom posjete Rabatu izraelskog ministra odbrane Bennyja Gantza, a koji je dokument potpisao s Abdellatifom Loudiyijem, ministrom odbrane Maroka.

“Ovo je veoma značajno i omogućit će nam razmjenu ideja, stupanje u zajedničke projekte i omogućiti izraelski izvoz u Maroko“, kazao je izraelski šef odbrane na videosnimku koji je objavio na Twitteru nakon susreta s marokanskim kolegom.

Normalizacija uz američki sporazum

Neimenovani izvor upoznat sa situacijom tvrdi kako ovaj memorandum ne predviđa konkretne sporazume o odbrani, već osigurava pravni i regulatorni okvir za takve sporazume u budućnosti.

Maroko je jedna od četiri arapske države (zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Sudanom) koji je normalizirao odnose prošle godine s Izraelom, uz pomoć sporazuma koje su napravile Sjedinjene Američke Države.

Uoči polaska za Rabat, Gantz je novinarima rekao kako kreće u “prvu zvaničnu posjetu“ jednog izraelskog ministra odbrane Maroku.

Izvor: Agencije