Južna Koreja zabilježila dnevni rekord s više od 4.000 novih slučajeva zaraze

Premijer Južne Koreje rekao je da je stanje u glavnom gradu dovoljno kritično da se u bilo kojem trenutku uvede plan za hitne slučajeve te je pozvao zdravstvene radnike da razvrstaju pacijente prema težini simptoma.

U Južnoj Koreji u potpunosti je vakcinisano 79,1 posto od 52 miliona stanovnika dok je trećom dozom vakcinisano tek 4,1 posto stanovnika (EPA)

Južna Koreja zabilježila je u utorak novi dnevni rekord sa 4.116 novih slučajeva zaraze korona virusom, izvijestila je Korejska agencija za kontrolu i prevenciju bolesti (KDCA).

Ta zemlja u oktobru je prešla na plan “suživota s COVID-om 19” usmjeren na ukidanje strogih mjera distanciranja pošto je mjesec ranije ostvarila ciljeve vakcinisanja stanovništva.

Gledajući samo područje Seula, stanje je dovoljno kritično da se u bilo kojem trenutku uvede plan za hitne slučajeve, rekao je premijer Kim Boo-kyum, pozvavši zdravstvene djelatnike da razvrstaju pacijente prema težini simptoma i iskoriste mogućnost liječenja kod kuće kod blažih simptoma.

Vakcinisano gotovo 80 posto ljudi

KDCA je izvijestila da bi se plan za hitne slučajeve mogao uvesti u slučaju da popunjenost kapaciteta kreveta na intenzivnoj njezi pređe 75 posto ili ovisno o procjeni rizika, skoku broja oboljelih starijih osoba i uzimanju treće doze vakcine.

Na bolničkom liječenju u utorak se nalazilo 586 teško oboljelih pacijenata, što je dovelo do ubrzanog popunjavanja bolničkih kreveta. Uprkos povećanom broju hospitalizacija stopa smrtnih slučajeva iznosi relativno niskih 0,79 posto.

Južna Koreja je među prvim zemljama koja je zabilježila korona virus nakon što se pojavio u Kini krajem 2019, a od tada je evidentirala 425,065 slučajeva zaraze i 3.363 smrtna slučaja.

U toj je zemlji u potpunosti vakcinisano 79,1 posto od 52 miliona stanovnika dok je trećom dozom vakcinisano tek 4,1 posto stanovnika.

Izvor: Agencije