Izrael i Maroko potpisali sporazum o odbrambenoj saradnji

Sporazum će omogućiti da odbrambene institucije obje zemlje uživaju u povećanoj saradnji u oblastima obavještajne službe, industrijske saradnje i vojne obuke.

Benny Gantz boravi u zvaničnoj posjeti u Maroku i da je s marokanskim kolegom Abdellatifom Loudiyim potpisao sporazum o sigurnosnoj saradnji (Reuters)

Vlasti Izraela i Maroka potpisale su Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti odbrane i sigurnosti, što je još jedan korak u normalizaciji njihovih bilateralnih odnosa, javlja Anadolija.

Ministarstvo odbrane Izraela saopćilo je da resorni ministar Benny Gantz boravi u zvaničnoj posjeti u Maroku i da je s marokanskim kolegom Abdellatifom Loudiyim potpisao sporazum o sigurnosnoj saradnji.

“Sporazum pruža čvrst okvir koji formalizira odnose između dvije zemlje u oblasti odbrane i postavlja temelj koji podržava svaku buduću saradnju“, navodi se u saopćenju.

Također je navedeno da će sporazum omogućiti da odbrambene institucije obje zemlje uživaju u povećanoj saradnji u oblastima obavještajne službe, industrijske saradnje i vojne obuke.

Važan korak ka produbljivanju saradnje

Izrael je pozdravio sporazum kao važan korak u produbljivanju odnosa između sa Marokom.

Gantz je naglasio važnu ulogu Maroka u održavanju regionalnog mira i stabilnosti te je naglasio potrebu za daljnjim proširenjem normalizacije i mirovnih sporazuma Izraela s novim partnerima u regiji.

List “Times of Israel“, pozivajući se na neimenovanog izraelskog zvaničnika, opisao je Memorandum o razumijevanju kao prvi takav sporazum između Izraela i arapske države ikada.

Zvaničnik je rekao, da uprkos bliskim sigurnosnim vezama s Jordanom i Egiptom, Izrael nema takvih memoranduma o razumijevanju s tim zemljama.

Gantz u posjetu Maroku

Gantz je stigao u Maroko u utorak kasno u dvodnevnu službenu posjetu, prvu takvu posjetu izraelskog ministra odbrane toj sjevernoafričkoj zemlji.

Gantzova posjeta, međutim, izazvala je osude od strane udruženja za ljudska prava u Maroku.

Izrael i Maroko su 10. decembra 2020. postigli dogovor o obnovi diplomatskih odnosa koji su prekinuti 2002. godine nakon druge palestinske intifade, čime je Maroko postao četvrta arapska zemlja koja je normalizirala odnose s Izraelom i to nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina i Sudana.

Šef izraelske diplomacije Yair Lapid u augustu je posjetio Maroko i u Rabatu otvorio izraelsku ambasadu. I Maroko je otvorio svoje diplomatsko predstavništvo u Tel Avivu te su uspostavljene direktne avionske linije između dvije zemlje.

Izvor: Agencije