Granice Novog Zelanda zatvorene do kraja aprila 2022. godine

Novi Zeland neće otvarati svoje granice za većinu međunarodnih putnika u narednih pet mjeseci, saopštila je vlada te zemlje.

Uz izolaciju, Novi Zeland je nametnuo i neke od najstrožijih epidemijskih mjera čime je uspješno ograničio širenje korona virusa i utjecao da se nacionalna ekonomija oporavi brže od mnogih drugih u svijetu (EPA)

Novi Zeland neće otvarati svoje granice za većinu međunarodnih putnika u narednih pet mjeseci, saopštila je u srijedu vlada te zemlje.

Uz izolaciju, ova zemlja locirana u južnom Pacifiku je nametnula i neka od najstrožih epidemijskih mjera čime je uspješno ograničila širenje korona virusa i utjecala da se nacionalna ekonomija oporavi brže od mnogih drugih u svijetu, prenio je Tanjug agenciju Reuters.

Promjena strategije

Međutim, širenje novog, zaraznijeg delta soja virusa ranije ove godine primoralo je Novi Zeland da promijeni strategiju koja omogućava da se glavni grad Auckland postepeno otvara, uporedo sa povećanjem broja vakcinisanih.

Potpuno vakcinisanim inostranim putnicima biće dozvoljeno da uđu u zemlju od 30. aprila 2022. godine, a otvaranje će se odvijati postepeno, najavio je ministar za COVID-19 Chris Hipkins na konferenciji za novinare.

Potpuno vakcinisani Novozelanđani i titulari boravišnih viza u susjednoj Australiji mogu da putuju na Novi Zeland od 16. januara, dok će vakcinisanim Novozelanđanima i vlasnicima boravišnih viza iz drugih zemalja biti dozvoljen ulazak od 13. februara.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada