Erdogan: Odlučni smo do kraja braniti prava Palestine

Zemlje članice Organizacije islamske saradnjea moraju se suzdržati od svakog poteza koji bi mogao oslabiti palestinsku borbu, poručio je turski predsjednik.

Recep Tayyip Erdogan: Trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku treba graditi na bazi rješenja palestinskog pitanja na tragu ideje o uspostavi dvije nezavisne države (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je ta zemlja odlučna do kraja braniti prava Palestine te je poručio da se zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC) moraju ograditi od svakog poteza koji bi mogao oslabiti palestinsku borbu.

Stalno vijeće za ekonomsku i trgovinsku saradnju pri OIC-u održava 37. Ministarsku konferenciju, a videoporukom učesnicima tog skupa obratio se i turski predsjednik, prenosi Anadolija.

Čestitao je Husseinu Ibrahimu Tahi na izboru za novog generalnog sekretara OIC te dodao kako se islamski svijet mora suočiti s posljedicama pandemije COVID-19, ali i s drugim krizama koje izazivaju terorizam, siromaštvo i sukobe.

“Kao članice OIC-a, moramo jačati našu saradnju, a uporedo s tim i pružiti potrebnu političku, humanitarnu i pravnu pomoć našim bratskim zemljama”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je, također, kazao kako zemlje OIC-a imaju bratsku obavezu da pomognu afganistanskom narodu u procesu uspostave mira i stabilnosti u Afganistanu.

Suprotstaviti se rušilačkim politikama nasilnog raseljavanja

Ukazujući na neophodnost suprotstavljanja rastućem problemu rasizma, ksenofobije i antimuslimanske retorike u svijetu, Erdogan je rekao da je trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku potrebno graditi na bazi rješenja palestinskog pitanja na tragu ideje o uspostavi dvije nezavisne države i na bazi međunarodnih parametara.

“Moramo reći stop izraelskim politikama ilegalnog naseljavanja u istočnom Al-Qudsu [Jerusalemu] i na Zapadnoj obali i suprotstaviti se rušilačkim politikama nasilnog raseljavanja”, kazao je Erdogan.

Rekao je da bez zadovoljenja prava Rohinja muslimana u Mijanmaru ne može biti uspostavljena trajna stabilnost u Arakanu, a da međunarodna zajednica nije uspjela spriječiti i zaustaviti i tragediju u Siriji.

“U Siriji je neophodno pronaći rješenje koje će garantirati teritorijalnu cjelovitost te zemlje i omogućiti siguran povratak ljudi u tu zemlju. Odlučno nastavljamo našu borbu protiv terorističkih organizacija Islamska država Irak i Levant [ISIL] i Radnička partija Kurdistana / Jedinica narodne zaštite [PKK / YPG], koje su prijetnja cjelovitosti Sirije i našoj nacionalnoj sigurnosti”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je istakao da njegova zemlja pomno prati stanje Ujgura i drugih muslimanskih manjina u kineskoj pokrajini Xinjiang te naglasio da takav pristup očekuje i od OIC-a. ​​​​​​​

Izvor: Agencije