ECDC: Booster doze treba razmotriti za sve odrasle osobe

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti savjetuje da se dodatne doze vakcina protiv COVID-19 daju svim odraslima, a prioritetno ‘onima u dobi od 40 godina i starijima’.

Evropska komisija uzet će u obzir ovaj savjet (EPA)

Direktorica evropske agencije za javno zdravlje Andrea Ammon izjavila je u srijedu da bi trebalo razmotriti davanje booster doza vakcine protiv COVID-19 svim odraslima, a prioritet bi trebali biti stariji od 40 godina, što je veliki zaokret u smjernicama te agencije.

Preporuke Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) nisu obavezujuće za države članice Evropske unije, ali ih se koristi u donošenju odluka, prenosi Hina.

“Booster doze trebalo bi razmotriti za sve odrasle, dajući prioritet starijima od 40 godina”, kazala je Ammon, napominjući da bi ih trebalo davati najmanje šest mjeseci nakon vakcinacije drugom dozom.

U ranijoj preporuci u septembru s Evropskom agencijom za lijekove (EMA), ECDC je kazao da ne postoji hitna potreba za davanjem booster doza u cjelosti vakcinisanim u općoj populaciji, ali je sugerirao da bi dodatne doze trebalo razmotriti za ljude s oslabljenim imunosnim sistemima te kao mjeru opreza za slabije starije osobe.

 Članice EU-a počele davati booster doze

“Dostupni dokazi koji dolaze iz Izraela i Velike Britanije pokazuju značajno kratkoročno povećanje zaštitite od zaraze i teške bolesti nakon booster doze u svim dobnim grupama”, navodi ECDC u izvještaju objavljenom u srijedu.

ECDC savjetuje da se booster doze daju svim odraslima, a prioritetno “onima u dobi od 40 godina i starijima”.

Evropska komisija uzet će ovaj savjet u obzir prilikom izdavanja preporuke za promjenu korištenja COVID potvrda ove sedmice, kazali su dužnosnici.

Mnoge članice EU-a već su počele davati booster doze, ali koriste različite kriterije za odabir grupa koje imaju prioritet te različite vremenske razmake između druge doze i booster doze.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada