Dogovorena koaliciona vlada u Njemačkoj

Olaf Scholz bi početkom decembra u Bundestagu trebao biti izabran za novog kancelara.

Olaf Scholz je istakao značaj suverene Evrope, prijateljstva sa Francuskom i partnerstva sa SAD-om kao ključne tačke u vladinoj vanjskoj politici (EPA)

Nakon dvomjesečnih pregovora, stranke buduće njemačke vlade, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno-demokratska stranka (FDP) predstavile su u Berlinu u srijedu svoj koalicijski ugovor.

„Moja najvažnija poruka danas glasi: Semafor je tu. SPD, Zeleni i FDP su postigli dogovor oko koalicije“, rekao je kandidat SPD-a za kancelara Olaf Scholz.

“Nas povezuje želja da zemlju povedemo naprijed”, rekao je Scholz objavljujući dogovor o sastavljanju tročlane vladajuće koalicije, prenijela je Hina.

Kao jedan od najvažnijih projekata Scholz je najavio ulaganje dodatnih napora s ciljem postizanja klimatskih ciljeva.

Stvaranje koalicije još trebaju potvrditi stranke na svojim konvencijama ili kroz ispitivanje članstva, a Olaf Scholz bi u prvoj sedmici decembra trebao u Bundestagu biti izabran za novog kancelara.

Podrška integraciji Zapadnog Balkana

Nova vlada imat će 17 ministarstava, jedno više nego prethodni kabinet pošto se uspostavlja ministarstvo građevine, prenosi Tanjug.

Socijaldemokratama pripada mjesto kancelara, šefa kabineta, kao i šest resora.

Zeleni dobijaju pet ministarstava među kojima vicekancelarsko mjesto i Ministarstvo vanjskih poslova.

Slobodne demokrate (FDP) će imati četiri resora.

Scholz je istakao značaj suverene Evrope, prijateljstva sa Francuskom i partnerstva sa SAD-om kao ključne tačke u vladinoj vanjskoj politici.

Prema koalicionom sporazumu, tri stranke izražavaju podršku evropskim integracijama Zapadnog Balkana.

Izvor: Agencije