Biden pozvao Tajvan na demokratski samit, Kinu i Rusiju nije

‘Samit za demokratiju’, na kojem će učestvovati predstavnici više od 100 država, bit će održan u online formatu 9. i 10. decembra.

Samit je dugo najavljivan, ali će lista gostiju biti u centru pažnje (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je pozvao Tajvan na virtuelni samit o demokratiji, na kojem će učestvovati predstavnici više od 100 država, u potezu koji bi mogao “naljutiti” Kinu, koja nije na listi pozvanih.

Konferencija je bila predizborno obećanje američkog predsjednika, koji je borbu između demokratija i “autokratskih vlada” stavio u fokus svoje vanjske politike, prenosi Fena, pozivajući se na France 24.

“Samit za demokratiju” bit će održan u online formatu 9. i 10. decembra.

Samit je dugo najavljivan, ali će lista gostiju – objavljena u utorak na web stranici State Departmenta – biti u centru pažnje.

Oštre reakcije Pekinga i Moskve

Kineska vlada upozorila je Bidenovu administraciju da čini “grešku” pozivajući Tajvan da učestvuje na Samitu za demokratiju zajedno sa 109 drugih predstavnika demokratskih vlada, prenosi Tanjug.

Glasnogovornica kineskog ureda za Tajvan Zhu Fenglian upozorila je da je pozivanje Tajvana na samit “greška” i poručila da se Peking protivi “bilo kakvoj zvaničnoj interakciji na relaciji SAD i kineska regija Tajvan”.

“Ovaj stav je jasan i dosljedan. Pozivamo SAD da se drže principa jedne Kine”, rekla je Fenglian.

Predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov opisao je u srijedu predstojeći samit demokratije kao pokušaj SAD-a da prodube podjele i istakao da Rusija ima negativan stav prema tom skupu.

“Naš stav prema ovom događaju je nedvosmisleno negativan. To nije ništa drugo do pokušaj da se prodube linije podjela. Početkom 1990-tih smo se veoma trudili da smanjimo i eliminiramo podjele, ali SAD sada više voli produbljivati podjele i kriterije, a Washington ocjenjuju zemlje kao dobre ili loše”, izjavio je on na konferenciji za novinare.

Tajvan kao ‘uzorna demokratija’

Nije iznenađujuće da glavni američki rivali, Kina i Rusija, nisu među pozvanim.

Sjedinjene Američke Države su pozvale Tajvan, koji ne priznaju kao nezavisnu zemlju, ali ih smatraju uzornom demokratijom.

Kina se protivi bilo kakvoj upotrebi riječi “Tajvan”, koja daje međunarodni legitimitet demokratskom otoku pod vlastitom samoupravom, za koji Peking tvrdi da je dio kineske teritorije te da će ga jednog dana zauzeti, čak i silom ako bude prebno.

Očekuje se da će taj američki potez dodatno rasplamsati tenzije između dvije supersile.

Izvor: Agencije