Policijski sat u dijelovima Južnog Tirola

Italijanska regija uvodi policijski sat u 20 općina s nepovoljnom epidemiološkom situacijom, zabranjeni događaji u zatvorenim prostorima.

Nove mjere bit će na snazi iduće dvije sedmice (EPA-EFE/G. NEWS - ANSA)

Italijanska regija Južni Tirol poduzima strožije mjere u borbi protiv pandemije korona virusa, a jedna od njih je policijski sat u 20 općina s nepovoljnom epidemiološkom situacijom.

Guverner Arno Kompatscher potpisao je u ponedjeljak navečer uredbu koja odmah stupa na snagu i kojom je obavezno nošenje maski na otvorenom ukoliko nije moguće održavati udaljenost od jednog metra, dok putnici u javnom prevozu moraju imati FFP2 maske, prenosi Hina.

Pokrajina uglavnom njemačkog govornog područja u sjevernoj Italiji, koju Italijani nazivaju Alto Adige, odlučila je uvesti policijski sat od 20:00 do 5:00 sati u 20 “crvenih” općina s visokom stopom incidencije, a niskom stopom vakcinisanja.

Nove mjere bit će na snazi iduće dvije sedmice.

U “crvenim” općinama ljudi smiju izlaziti radi odlaska na posao ili hitnih slučajeva, dodaje se.

U posljednja 24 sata 70 umrlih

Kafići i restorani moraju se zatvoriti do 18:00 sati, a u hotelima će biti moguće posluživati goste i nakon tog vremena.

Kompatscher je već tražio od Vlade u Rimu da dopusti regijama da u određenim slučajevima samostalno uvode i strožije mjere protiv korona virusa.

Italijanske vlasti izvijestile su u ponedjeljak o nešto više od 6.400 novih zaraza i 70 mrtvih u protekla 24 sata.

Ukupno 87 posto italijanskog stanovništva iznad 12 godina primilo je barem jednu dozu vakcina.

Ministar zdravstva Roberto Speranza u ponedjeljak je objavio da je booster dozu vakcine moguće primiti pet mjeseci od druge doze, odnosno od potpunog vakcinisanja.

Izvor: Agencije

Povezane

Od polovine oktobra većina Italijana moći će slobodno da radi, ruča u restoranu ili prisustvuje nekom spektaklu, ali samo uz zelenu propusnicu.

blog by Tatjana Đorđević Simić
Published On 27 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO