Talibani naredili TV voditeljicama nošenje ‘islamskog hidžaba’

Ministarstvo za sprječavanje poroka i promociju vrlina uvelo je devet pravila za medije, što je naišlo na kritike grupa za ljudska prava.

Nova ograničenja za žene u medijima i u umjetnosti su poražavajuća, tvrde iz HRW-a (AFP)

Talibanska administracija uvela je niz ograničenja za afganistanske medije, uključujući zabranu televizijskih emisija u kojima se pojavljuju glumice i naređenje voditeljicama vijesti da nose “islamski hidžab”.

Afganistansko Ministarstvo za sprječavanje poroka i promociju vrlina uvelo je ove sedmice devet pravila, izjavio je portparol talibanske administracije, koja su, kako dodaje, uglavnom fokusirana na zabranu svih medija koji se suprotstavljaju “islamskim ili afganistanskim vrijednostima”, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Neki ukazi su bili posebno usmjereni na žene, što će vjerovatno izazvati zabrinutost međunarodne zajednice.

Sloboda medija se pogoršava

“Te drame… ili emisije u kojima su glumile žene ne bi se trebale emitovati”, navodi se u pravilima, dodajući da bi novinarke u eteru trebale nositi “islamski hidžab”, bez definisanja šta to znači.

Pravila su, međutim, izazvala kritike međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW), koja je poručila da se sloboda medija u zemlji pogoršava.

“Nestanak bilo kakvog prostora za neslaganje i pogoršanje ograničenja za žene u medijima i u umjetnosti je poražavajuće”, izjavila je Patricia Gossman, pomoćnica direktora HRW-a za Aziju.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO