Šojgu: SAD izveo vježbu korištenja nuklearnog oružja protiv Rusije

Strateški bombarderi SAD-a izveli su istovremeno vježbe korištenja nuklearnog oružja protiv Rusije iz smjera istoka i zapada, rekao ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Sergej Šojgu, Rusija, Ministar obrane
"Američki avioni prošli mjesec obavili su 30 letova u blizini naših granica. Taj je broj 2,5 puta veći nego u istom razdoblju prošle godine", rekao je Šojgu (Reuters)

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da su američki ratni avioni pojačali svoje aktivnosti na ruskim granicama te kako su izveli vježbu korištenja nuklearnog oružja protiv Rusije, javlja Anadolija.

Šojgu je putem videokonferencije razgovarao s ministrom odbrane Kine Veyjom Finghijem, a tom prilikom je govorio o vojnim aktivnostima SAD-a protiv Rusije.

Istakao je kako su otkrili značajan porast aktivnosti američkih ratnih aviona u blizini ruskih granica.

Vježba korištenja nuklearnog oružja

“Američki avioni prošli mjesec obavili su 30 letova u blizini naših granica. Taj je broj 2,5 puta veći nego u istom razdoblju prošle godine”, rekao je Šojgu te nastavio:

“Strateški bombarderi SAD-a izveli su istovremeno vježbe korištenja nuklearnog oružja protiv Rusije iz smjera istoka i zapada. Navedenu vježbu izveli su s 10 aviona tokom vježbe ‘Global Thunder'”.

Tokom razgovora ruski i kineski ministri potpisali su dokument o planu razvoja vojne saradnje dviju zemalja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO