Premijer Etiopije rekao da će predvoditi vojsku sa fronta

Premijer Etiopije Abiy Ahmed rekao je da će od utorka voditi vojsku svoje zemlje ‘sa fronta’, što je dramatičan novi korak dobitnika Nobelove nagrade za mir u razornom jednogodišnjem ratu.

Premijer Etiopije Abiy Ahmed rekao je da će od utorka voditi vojsku svoje zemlje “sa fronta”, što je dramatičan novi korak dobitnika Nobelove nagrade za mir u razornom jednogodišnjem ratu.

“Ovo je vrijeme kada je potrebno voditi zemlju mučeništvom”, rekao je 45-godišnji premijer Ahmed u saopštenju koje je u ponedjeljak navečer objavljeno na društvenim mrežama, prenosi Beta.

U izjavi premijera, bivšeg vojnika, ne kaže se gdje će tačno otići u utorak. Njegova glasnogovornica Billene Seyoum nije odgovorila na zahtijev za komentar.

“Hajde da se nađemo na bojištu” rekao je Ahmed. U njegovoj izjavi se također tvrdi da Zapad pokušava da porazi Etiopiju.

Izaslanici Afričke unije i Sjedinjenih Američkih Država nastavili su diplomatske napore u potrazi za prekidom vatre i razgovorima o političkom rješenju.

Vanredno rješenje

S obzirom da su se rivalske Tigrajeve snage približavale glavnom gradu Adis Abebi, Vlada Etiopije je ranije ovog mjeseca proglasila vanredno stanje.

Premijer Abiy Ahmed je u ponedjeljak predsjedavao izvršnim odborom vladajuće Partije prosperiteta, a ministar odbrane Abraham Belay rekao je državnim medijima da će “sve sigurnosne snage od utorka početi da preduzimaju posebne mjere i taktike”, ali nije želio da precizira koje.

Premijer je u svom govoru kada je primio Nobelovu nagradu za mir za 2019. strastveno govorio o ratu: “Puzao sam do mira kroz prašnjave ratne rovove prije mnogo godina. … Iz prve ruke sam video užase rata u borbama na liniji fronta. … Rat je oličenje pakla za sve koji u njemu učestvuju. Znam jer sam bio tamo i vratio se.”

Abiy Ahmed je dobio je Nobelovu nagradu za mir zbog uspješnog završetka sukoba s Eritrejom.

Izvor: Al Jazeera i agencije