Jordan, Izrael i UAE potpisali pismo namjere za zajednički projekt

Jordan, Izrael i UAE potpisali su pismo namjere za početak studije izvodljivosti o zajedničkom projektu u oblasti energetike i vode 2022. godine.

U saopćenju konzulata Izraela u UAE navedeno je da su tri države potpisale energetski sporazum u zamjenu za vodu (EPA)

Jordan, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Izrael potpisali su dokument o namjeri provođenja studije izvodljivosti zajedničkog projekta u oblasti energetike i vode, javlja Anadolija.

Ministarstvo vode i navodnjavanja Jordana uputilo je saopćenje povodom projekta kojim je predviđeno da ta država dobija 200 miliona kubnih metara vode godišnje.

U saopćenju se navodi da su Jordan, Izrael i UAE potpisali pismo namjere za početak studije izvodljivosti o zajedničkom projektu u oblasti energetike i vode 2022. godine.

Pismo namjere nije sporazum

Istaknuto je da pismo namjere ne predstavlja sporazum u pravnom ili tehničkom smislu.

U saopćenju konzulata Izraela u UAE navedeno je da su tri države potpisale energetski sporazum u zamjenu za vodu na ceremoniji održanoj u paviljonu UAE-a na “Dubai Expo 2020”.

Na fotografijama koje je podijelio konzulat može se vidjeti da su ceremoniji prisustvovali izraelska ministrica energetike Karine Elharrar, jordanski ministar voda Mohammed Al Najjar, delegat za klimatska pitanja UAE-a Sultan Ahmed Al Jaber i specijalni izaslanik američkog predsjednika za klimu John Kerry.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO