Izrael omogućuje vakcinisanje djece od pet do 11 godina

Četvrti val zaraze pogodio je Izrael u junu i počeo je jenjavati u septembru, no stopa reprodukcije virusa je ponovo visoka, što ukazuje da se virus ponovo eksponencijalno širi.

U Izraelu je za djecu od pet do 11 godina odobrena vakcina Pfizer/BioNTecha (EPA)

Izrael omogućuje i vakcinisanje djece od pet do 11 godina protiv COVID-a 19, a prema anketi Zavoda za zdravstvo 41 posto roditelja bi vakcinisalo svoju djecu, 38 posto se izjasnilo protiv, a 21 posto je neodlučno, prenosi Hina.

U Izraelu je za djecu od pet do 11 godina odobrena vakcina Pfizer/BioNTecha.

Četvrti val zaraze pogodio je Izrael u junu i počeo je jenjavati u septembru, no stopa reprodukcije virusa je ponovo visoka, što ukazuje da se virus ponovo eksponencijalno širi.

Trenutno polovica zaraza otpada na djecu od oko 11 godina i mlađu.

Izraelsko stanovništvo od 9,4 miliona je relativno mlado, s oko 1,2 miliona djece u dobi između pet i 11 godina.

Kod djece rijetki teži oblici covida

Znanstvenici i političari sumnjaju da zemlja može ostvariti kolektivni imunitet ukoliko se ne vakcinišu i djeca, no pritom ističu da se vakcinacija djece prvenstveno zagovara kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje, a ne samo da bi se zaustavilo širenje virusa.

Znanstvenici ponavljaju da se kod djece vrlo rijetko vidi teži oblik COVID-a 19 te da brojna djeca uopće nemaju nikakve simptome, ali da dugoročno svejedno može predstavljati rizik po njihovo zdravlje.

Ministarstvo zdravstva je iznijelo procjenu da će od 3500 oboljele djece jedno dijete kasnije razviti multisistemski upalni sindrom (MIS-C) koji može pogoditi srce, pluća, bubrege, mozak, kožu i gastrointestinalne organe.

Od početka pandemije u Izraelu se zarazilo 1,3 miliona ljudi, a više od 8.000 je umrlo.

Oko 57 posto stanovništva je potpuno vakcinisano.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO