Holandski parlament traži sankcije EU-a protiv Milorada Dodika

Inicijativu zastupnika DENK-a Tunahana Kuzua podržalo je 117 zastupnika, dok su 33 bila protiv.

Članovi parlamenta pozivaju vladu da se u EU-u zalaže za sankcije usmjerene direktno protiv Milorada Dodika i njegovog kruga moći (Reuters)

Holandski parlament danas je usvojio inicijativu u kojoj se od vlasti te zemlje traži da od partnera u Evropskoj uniji (EU) traže sankcije usmjerene na Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz entiteta Republika Srpska, zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Inicijativu je podnio zastupnik partije DENK Tunahan Kuzu, a prilikom glasanja na sjednici podržalo ju je 117 zastupnika, dok je 33 bilo protiv.

‘Održati pritisak na dio bosanskih Srba’

Članovi parlamenta pozivaju vladu te zemlje da se u Evropskoj uniji, čija je Nizozemska članica, zalaže za sankcije usmjerene direktno protiv Milorada Dodika i njegovog kruga moći „kako bi se održao pritisak na dio bosanskih Srba bez uticaja na narod Bosne“, prenijela je Anadolija.

U inicijativi se traži od ministra vanjskih poslova Holandije da pošalje hitno pismo kolegama iz zemalja članica EU-a u kojem će ih pozvati da se distanciraju od Dodikovih izjava kojima negira genocid nad Bošnjacima, koji je Vojska Republike Srpske predvođena osuđenim ratnim zločincima Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem počinila u Srebrenici od 11. do 18. jula 1995. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Situacija na Zapadnom Balkanu najgora je od završetka ratova iz 90-ih godina, smatra njemački ministar vanjskih poslova, napominjući da postoje oni žele dovesti u pitanje Bosnu i Hercegovinu.

Published On 15 Nov 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO