FT: Kinesko hipersonično oružje ispalilo projektil tokom leta

Stručnjaci agencije Pentagona za napredna istraživanja i dalje nisu sigurni kako je Kina uspjela ispaliti projektil iz letjelice koja se kretala hipersoničnim brzinama

Američki zvaničnici su itekako svjesni da je Kina ispred Pentagona u razvoju hipersoničnog oružja (EPA - Ilustracija)

Kinesko hipersonično oružje, testirano u julu, ispalilo je projektil dok se približavalo meti brzinom najmanje pet puta većom od brzine zvuka, što je sposobnost koju nijedna zemlja do sada nije pokazala, piše londonski Financial Times (FT), prenosi agencija Beta.

Naučnici američkog Ministarstva odbrane bili su zatečeni tehnološkim napretkom koji je hipersoničnoj svemirskoj letjelici sa kapacitetom nošenja nuklearne bojeve glave omogućio da usred leta ispali projektil u atmosferu iznad Južnog kineskog mora, navode upućeni u obavještajne podatke.

Stručnjaci agencije Pentagona za napredna istraživanja (Darpa) i dalje nisu sigurni kako je Kina uspjela ispaliti projektil iz letjelice koja se kretala hipersoničnim brzinama, rekli su upućeni u detalje kineskih proba.

Američki vojni stručnjaci analiziraju podatke u vezi sa kineskim probama hipersoničnog oružja od ovog ljeta kako bi razumjeli kako je Peking ovladao tehnologijom. Oni raspravljaju i o svrsi projektila koji je hipersonična letelica ispalila, pošto očigledne mete nema.

Sistem orbitalnog bombardiranja

Neki stručnjaci Pentagona vjeruju da je projektil koji je ispaljen bila raketa zrak-zrak. Drugi smatraju da je riječ o takozvanoj „kontramjeri“ sa ciljem uništenja raketnih odbrambenih sistema kako oni ne bi mogli oboriti hipersonično oružje tokom rata.

I Rusija i Sjedinjene Američke Države godinama rade na razvoju hipersoničnog oružja, ali stručnjaci kažu kako su dvije probe od ovog ljeta najnoviji dokaz da je Kina u toj oblasti postigla znatno veći napredak od Kremlja ili Pentagona.

Financial Times je prošlog mjeseca prvi izvijestio o kineskoj probi hipersoničnog oružja, izvedenoj 27. jula. Druga proba je bila 13. avgusta.

Zvaničnici Pentagona sve češće javno izražavaju zabrinutost zbog julske probe, kada je kineska vojska lansirala hipersoničnu letelicu u svemir raketom „sistema orbitalnog bombardiranja“ koja može preletjeti Južni pol.

Minimalno odvraćanje

Hipersonično oružje je uslijed toga bilo van domašaja američkih raketnih odbrambenih sistema, fokusiranih na prijetnje od balističkih raketa koje dolaze iz pravca Sjevernog pola, navodi FT.

Sistem orbitalnog bombardiranja pruža Kini više načina da pogodi američke ciljeve. Moskva je tokom Hladnog rata razvila takozvani „sistem frakcionog orbitalnog bombardiranja“, ali on nije bio napredan kao kineski i nije imao pokretnu hipersoničnu letjelicu.

Američki zvaničnici su itekako svjesni da je Kina ispred Pentagona u razvoju hipersoničnog oružja, ali je proba izvedena 27. jula pokazala da njena vojska napreduje brže nego što su mnogi predviđali.

Kina je izvela hipersonične probe u vrijeme kada ona ubrzano proširuje nuklearne snage, na način koji ukazuje da napušta višedecenijski princip “minimalnog odvraćanja”, dodaje londonski list.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada