Bennett: Izrael spreman da intenzivira sukob s Iranom

Premijer Izraela rekao je da njegovu zemlju neće odvratiti ni jedan novi iranski nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

Naftali Bennett: Iran 'u najnaprednijoj fazi svog nuklearnog programa' (EPA)

Premijer Izraela Naftali Bennett signalizirao je spremnost svoje zemlje da intenzivira sukob s Iranom i ponovio da njegovu zemlju neće odvratiti nijedan novi iranski nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

Indirektni pregovori zakazani su za 29. novembar, s ciljem da se oživi sporazum iz 2015. godine, iz kojeg se povukao bivši predsjednik SAD-a Donald Trump, smatrajući ga nedovoljnim da se obustave iranski projekti s potencijalom za pravljenje atomskih bombi, što je stav koji dijele Izraelci, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Bennett, koji je preuzeo vlast u junu, istakao je u da je Iran “u najnaprednijoj fazi svog nuklearnog programa”, ali Teheran negira da planira izradu nuklearnog oružja.

‘Spor s najboljim prijateljima’

Dok je vlada Izraela ranije nagovještavala da će biti otvorena za novi nuklearni sporazum, ali sa strožijim ograničenjima za Iran, Bennett je ponovo potvrdio da je Izrael samostalan u odlučivanju o novim mjerama protiv svog glavnog neprijatelja.

“Suočavamo se s kompliciranim vremenima. Moguće je da će doći do spora sa našim najboljim prijateljima.”

“U svakom slučaju, čak i ukoliko sporazum bude postignut, Izraelci nisu potpisnici i Izrael se ne obavezuje tim sporazumom”, poručio je Bennett.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO