Xi: Kina neće tražiti hegemoniju na ASEAN samitu

Kineski predsjednik poručio je čelnicima Udruženja država jugoistočne Azije da Kina nikada ne bi iskoristila svoju veličinu kako bi ‘zastrašivala’ manje zemlje.

Virtuelni samit Kina - ASEAN, koji se održava u čast 30 godina dijaloga, trebao bi pomoći u uspostavi regionalnog mira, stabilnosti i razvoja, rekao je Xi (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je čelnicima Udruženja država jugoistočne Azije (ASEAN) da Peking na ništa neće prisiljavati svoje manje regionalne susjede, objavili su kineski državni mediji.

Virtuelni samit Kina – ASEAN, koji se održava u čast 30 godina dijaloga, trebao bi pomoći u uspostavi regionalnog mira, stabilnosti i razvoja, rekao je Xi, prenosi Hina.

Dodaje kako Kina nikada neće tražiti hegemoniju, niti bi iskoristila svoju veličinu kako bi “zastrašivala” manje zemlje, nego žele raditi s ASEAN-om na uklanjanju “smetnji” u komunikaciji.

Bez predstavnika Mijanmara

Samit je započeo bez predstavnika Mijanmara, tvrde dva izvora. Razlog nedolaska nije poznat, a glasnogovornik vojne hunte u Mijanmaru nije htio objasniti zašto.

Vođa mijanmarske vojne hunte Min Aung Hlaing, koji u toj zemlji vodi krvavi obračun sa neistomišljenicima otkako je 1. februara preuzeo vlast od mijanmarske civilne vlade, bio je isključen s jednog regionalnog samita u oktobru.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO