Washington zabrinut zbog izjave bugarskog predsjednika o Krimu

Rumen Radev je govoreći o anektiranom ukrajinskom poluotoku koristio frazu ‘trenutno ruski’ te je pozvao Brisel da obnovi dijalog s Rusijom.

Rumen Radev osvojio je u nedjelju drugi predsjednički mandat u Bugarskoj (EPA)

Sjedinjene Američke Države su izrazile duboku zabrinutost zbog komentara bugarskog predsjednika Rumena Radeva da je poluotok Krim “ruski”, saopćila je u ponedjeljak američka ambasada u Bugarskoj.

“Sjedinjene Američke Države su duboko zabrinute nedavnim izjavama bugarskog predsjednika Rumena Radeva u kojima se Krim naziva ‘ruskim'”, saopćeno je iz ambasade SAD u Sofiji, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“SAD, G7, Evropska unija i NATO su bili jasni i ujedinjeni u našem stavu da je, uprkos pokušaju ruske aneksije i tekuće okupacije, Krim teritorija Ukrajine”, dodaje se u saopćenju.

Radev: Sankcije Moskvi ne funkcioniraju

Radev, koji je osvojio drugi predsjednički mandat u drugom krugu izbora održanih u nedjelju, obećao je da će zadržati bliske veze s bugarskim saveznicima u NATO-u, ali je, također, pozvao na pragmatičan odnos s Rusijom.

U predsjedničkoj debati prije reizbora aludirao je na Krim kao na “trenutno ruski” te pozvao je Brisel da obnovi dijalog s Rusijom, tvrdeći da zapadne sankcije uvedene Moskvi ne funkcioniraju.

Njegovi komentari o Krimu naišli su na protest zvaničnog Kijeva i na oštre kritike njegovih protivnika kod kuće.

Rusija je Krim od Ukrajine anektirala 2014. godine.

Izvor: Agencije