Svjedočenje saradnika: Netanyahuova manijakalna kontrola imidža

Nir Hefetz, koji je bio glasnogovornik bivšeg premijera Izraela, ključni je svjedok u suđenju za prevaru, zloupotrebu povjerenja i primanja mita.

Benjamin Netanyahu je došao u jerusalemski okružni sud u pratnji političara iz svoje partije Likud (EPA)

Nir Hefetz, bivši bliski saradnik Benjamina Netanyahua, počeo je u ponedjeljak svjedočenje protiv njega na suđenju tom nekadašnjem premijeru Izraela za korupciju u sudu u Jerusalemu.

Hefetz, koji je bio Netanyahuov glasnogovornik, ključni je svjedok na suđenju za prevaru, zloupotrebu povjerenja i primanja mita za šta je optužen Netanyahu, sada vođa opozicije, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Na početku svjedočenja Hefetz je rekao da je Netanyahu “manijak za kontrolu svog javnog imidža” i da “njegova kontrola nad svim što se odnosi na medije i njegove kanale društvenih mreža nija mogla biti veća”.

Optuženi poriče da je bilo šta loše učinio i ranije je krivio medije, policiju i tužilaštvo za “lov na vještice” protiv njega.

Narukvica od dvojice prijatelja milijardera

Hefetz je dugogodišnju novinarsku karijeru napustio 2009. godine i postao glasnogovornik Netanyahuove vlade, a 2014. godine glasnogovornik i savjetnik njegove porodice.

Godine 2018, poslije hapšenja u vezi s jednim od Netanyahuovih slučajeva korupcije, Hefetz je pristao biti državni svjedok i dao je istražiteljima snimke razgovora s Netanyahuom i njegovom porodicom.

Svjedočenje Hefetza je bilo planirano za prošlu sedmicu, ali je odgođeno jer su Netanyahuovi advokati tražili da prouče nove dokaze.

Prošle sedmice je objavljeno kako je Netanyahuova supruga Sara dobila skupu narukvicu od dvojice prijatelja milijardera, holivudskog producenta Arnona Milchana i australskog biznismena Jamesa Packera.

Netanyahu je u ponedjeljak došao u jerusalemski okružni sud u pratnji političara iz svoje konzervativne partije Likud.

Optužen je da je primao skupe poklone od bogatih pristalica, uključujući Milchana i Packera.

U drugom slučaju se tereti da je tražio da jedan tiražni izraelski list izvještava povoljno o njemu u zamjenu za promoviranje propisa kojim bi se nanijela šteta konkurentskom dnevniku.

U trećem takozvanom Slučaju 4000, Netanyahu je promovirao propis vrijedan stotine miliona dolara za vlasnika izraelskog telekomunikacionog giganta Bezek, također u zamjenu za pozitivno izvještavanje na novinskom sajtu kompanije.

Očekuje se da suđenje traje godinama

Bivši premijer je dugo odbijao pozive da se povuče pošto je optužen 2019. godine.

Iskoristio je premijersku funkciju da često kritizira policiju, medije i sudove.

Suđenje je počelo zvanično 2020. godine, u vrijeme političke krize zbog četiri runde uzastopnih izbora u roku od dvije godine na kojima nije bilo jasnog pobjednika.

Očekuje se da će suđenje trajati godinama.

U junu je nova vlada Izraela, u kojoj nema Likuda, položila zakletvu pošto se opozicija Netanyahuovoj dugogodišnjoj vladavini ujedinila u želji da ga smijeni.

Izvor: Agencije

Povezane

Urednik lista ‘Haaretz’ komentirao je naslijeđe bivšeg premijera Izraela, ističući da je njegov glavni uvjet za postizanje ciljeva bio ostanak na vlasti što je duže moguće.

Published On 15 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO